Opname van een presolaire korrel uit de Murchison-meteoriet. De stofdeeltjes zijn minuscuul klein.
Volledig scherm
Opname van een presolaire korrel uit de Murchison-meteoriet. De stofdeeltjes zijn minuscuul klein. © NASA, Janaína N. Ávila

Oudste materiaal op aarde gevonden: sterrenstof in meteoriet van 7 miljard jaar oud

Een meteoriet, die vijftig jaar geleden is neergestort in zuidoostelijk Australië, bevat het oudste materiaal dat ooit op aarde is gevonden. Het gaat om sterrenstof dat vermoedelijk tussen 5 en 7 miljard jaar oud is. Dat is ouder dan de aarde, de zon en ons zonnestelsel.

9 reacties

  • Tim De Witte

    4 jaar geleden
    Eh, misschien gewoon omdat die meteoriet pas in 1969 op aarde terecht kwam, Andy Jaecques?
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @Andy Jaecques Die deeltjes werden gevonden in een meteoriet. Die kwam pas vrij laat aan op Aarde. Er werden als zirkoon-kristallen gevonden die via Uranium-Lood datering op meer dan 4.4 miljard jaar werden gedateerd. De leeftijd van het universum werd berekend via de snelheid van de uitzetting. Als je hierop terug rekent, komt je uit op een punt waar alles in samen was. Dit is het punt net voor de Big Bang.
  • Andy Jaecques

    4 jaar geleden
    Niemand kan zeggen hoe oud het universum is.laat staan de aarde. Hie kan zoiets hier liggen terwijl de aarde nog niet bestond... als de aarde nog geen 7 miljard is.. teveel theorie en teveel ideeën over alles
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @Leo Peeters -Duym Wat ze uitzenden op een populair-wetenschappelijk kanaal is moeilijk correct te noemen bij tijden. Wat ze daar zeggen, is verre van de wetenschappelijke consensus. Het blijft televisie en geen pure wetenschap. Daarnaast moet je al veel bewijs ontkrachten om te ontkennen dat het universum minstens 7 miljard jaar oud is en nog eens bewijzen dat het universum zo oud is als jij zou beweren. De wetenschap ontkrachten betekent niet automatisch dat jouw idee correct zou zijn.
  • Eric De Noorman

    4 jaar geleden
    ja, en dan ? Moet ik daar nu alweer van wakker liggen ? Wat brengt dat op ? Veel verder dan Pluto geraken we niet want tegen dan is onze aarde terug zoals ze was x miljoenen jaren terug.