Tom Sleeuwaert van H-Eerlijk Zoersel met een telraam in Halle-Dorp, waar de zone 30 vaak niet gerespecteerd wordt en sinds de kilometerheffing veel zwaar verkeer passeert. © kma

Steeds meer burgers tellen zelf verkeer in hun buurt: “Dankzij Telraam kunnen we betrouwbare data op tafel leggen”

De jonge oppositiepartij H-Eerlijk Zoersel, met drie verkozen gemeenteraadsleden, heeft op haar nieuwjaarsreceptie een leuk nieuwtje gelanceerd: burgers kunnen bij de partij meettoestellen lenen om zelf verkeerstellingen in hun straat te doen. De actie kadert in het zogenaamde Telraam-initiatief, een project dat burgers zelf het verkeer laat tellen in hun buurt. In het Antwerpse zijn er al ruim honderd van die verkeerstelramen actief.

Kristin Matthyssen

Telraam en Straatvinken zijn de belangrijkste burgerinitiatieven als het aankomt op verkeerstellingen. Telraam is een initiatief van TML, Mobiel 21 en Waanz.in met steun van het Smart Mobility Belgium Fonds van de federale overheid. “Ik las er toevallig iets over in de media en was meteen geïnteresseerd”, vertelt Tom Sleeuwaert, gemeenteraadslid van H-Eerlijk Zoersel.

Instrument bij onderhandelingen

Sleeuwaert woont zelf in de zone 30 in Halle-Dorp en ergert zich vaak aan de auto’s die er veel te snel rijden. “Sinds de kilometerheffing merken we ook een grote stijging van het zwaar verkeer in onze straat, terwijl de rijweg hier niet geschikt is voor al die vrachtwagens. Als burger ben je afhankelijk van de metingen die de politie af en toe komt doen. Met zo’n Telraam hebben we een instrument om betrouwbare gegevens op tafel te leggen die eventueel kunnen meespelen bij beleidsonderhandelingen.”

© kma

Een telraam kost ongeveer 90 euro. “Wat weinig is, als je ziet welke gegevens er allemaal verzameld kunnen worden met zo’n klein toestel”, vindt Sleeuwaert. “Het moet aan de binnenkant van een raam op een van de verdiepingen met zicht op straat worden bevestigd. Bij ons hangt het in de slaapkamer van onze zoon. De combinatie van een microcomputer, sensoren en een camera zorgt ervoor dat de verkeerstellingen uitgevoerd worden. De data worden via een wifi-verbinding doorgestuurd naar de centrale databank Telraam.net, die door iedereen publiek raadpleegbaar is.”

Nieuwjaarszangertjes

Als Sleeuwaert zijn computer openslaat, zijn we zelf ook wel verbluft van de mogelijkheden. Het toestel maakt een onderscheid tussen het aantal voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens, en registreert in welke rijrichting ze reden. Ook de snelheden worden geregistreerd en meteen in overzichtelijke diagrammen gegoten. “Als testcase heb ik op oudejaarsdag de eerste metingen gedaan hier in Halle-Dorp. Uitgerekend op een dag dat veel nieuwjaarszangertjes op pad waren, hield 60% van de chauffeurs zich niet aan de zone 30.”

© kma

De oppositiepartij wil de aangekochte telramen ter beschikking stellen van Zoerselse burgers die last hebben van sluipverkeer of laagvliegers in hun straat. “Een mens kan het gevoel hebben dat er veel te snel gereden wordt, maar hoeveel overschrijden er die grens van 30, 50 of 70 effectief? Op de snelheidsmetingen zit een foutenmarge van 10%, wat beperkt is. Het werkt effectief, want na de kerstvakantie zag ik ineens het zwaar verkeer in Halle-Dorp toenemen. Je kan er dus de vakantieperiodes uit aflezen. De enige handicap die ik momenteel ondervind, is dat de registraties enkel bij daglicht werken en niet meer in het donker. In de wintermaanden is dat lastig om de avondspits bijvoorbeeld te meten.”

Alle gegevens zijn dadelijk publiek beschikbaar via Telraam.net. Hoewel het pas enkele maanden geleden gelanceerd werd, staan er in het Antwerpse al een honderdtal straten ingekleurd op de kaart waar gemeten wordt via Telraam. Zo wordt er al gemeten in de Schoolstraat in Schilde, waar opvallend veel zwaar vervoer passeert. Ook in de Broechemlei in Ranst, de Theo Tutsstraat in Broechem (Ranst), de Kontichstraat in Edegem, de Kleine Molenweg in Stabroek of de Antwerpsesteenweg in Kapellen hangen telramen. Alle registratiegegevens staan online. De grootste concentratie bevindt zich in Antwerpen en districten, en in de regio van Boechout, Edegem, Mortsel en Hove. Ook in Lier en Mechelen wordt er al gemeten in meerdere straten. Blijkbaar lenen burgers de meettoestellen ook aan elkaar uit, want bij sommige telramen, zoals in de Pulsebaan in Pulderbos (Zandhoven), zijn de metingen inmiddels gestopt.

www.telraam.net

© kma