Iraakse sjiitische leider al-Sadr wil grote manifestatie tegen aanwezigheid VS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr heeft vandaag opgeroepen tot een grote manifestatie om de Amerikaanse aanwezigheid in Irak aan de kaak te stellen. "De hemel van Irak en zijn soevereiniteit zijn geschonden door de invasieve troepen", aldus al-Sadr op Twitter. Daarbij verwees hij naar de luchtaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad werd gedood, net als Abu Mahdi al-Muhandis, de nummer twee van de pro-Iraanse coalitie al-Hashd al-Shaabi die tot de Iraakse staat behoort.

Al-Sadr riep in zijn tweet op tot een "Iraakse revolte" en tot een "vreedzame manifestatie van een miljoen mensen tegen de Amerikaanse aanwezigheid en hun schendingen". Hij gaf wel geen datum voor die manifestatie.

Het Iraakse parlement eiste op 5 januari het vertrek van de Amerikaanse troepen. De pro-Iraanse facties hekelen hen als een bezettingsmacht. De manifestanten in Irak willen daarnaast ook een einde aan de Iraanse beheersing in het land, die reageerde op de dood van Soleimani met een raketaanval op Iraakse bases waar het Amerikaanse leger van gebruikmaakt.

Bron: Belga