Direct naar artikelinhoud
Nikkie Tutorials

‘We zijn geëvolueerd van een coming-out moet, tot een moet-niet’: Nederlandse transvrouw gechanteerd om uit de kast te komen

Wereldberoemde Nederlandse YouTube-ster Nikkie Tutorials komt uit de kast als transvrouwBeeld NikkieTutorials

Nikkie de Jager (25) is een van de grootste beauty-influencers ter wereld. En ze is een transgender vrouw, al wou ze dat niet noodzakelijk wereldkundig maken. Onder druk van chantage deed ze toch haar verhaal. Maar, ‘coming-out is niet langer de heilige graal’, klinkt het bij lotgenoten.

Ze is wereldberoemd, of toch onder mensen die al eens een online videocursus maquilleren bekijken. Op haar YouTube-kanaal Nikkie Tutorials zijn 12,4 miljoen mensen geabonneerd, en daar zijn de afgelopen 24 uur 300.000 volgers bijgekomen. De reden? In een zeventien minuten durende video onthulde de Nederlandse Nikkie de Jager dat ze een transgender vrouw is. Iets wat niet geweten was, en niemand ooit iemand in vraag heeft gesteld.

Op haar zesde wist De Jager dat ze een vrouw was, “geboren in het verkeerde lichaam”. Sinds haar zevende draagt ze meisjeskleren, op haar veertiende begon ze met een hormonenkuur en op haar negentiende was de genderbevestigende operatie achter de rug. Intussen maakte ze al tutorials over make-up op YouTube, die vandaag meer dan een miljard keer zijn bekeken.

“Ik ben Nikki”, zegt ze in haar nieuwste video ‘I’m Coming Out’. “We hebben geen labels nodig. Maar als we er toch een label op plakken: ja, ik ben transgender. Maar uiteindelijk ben ik mij.” En die ‘mij’ maakt al twaalf jaar video’s. Nooit eerder kwam haar verleden ter sprake, omdat het er niet toe deed. “Ik heb het altijd al met jullie willen delen, maar op het juiste moment. Die kans is mij ontnomen, dus neem ik vandaag mijn eigen macht terug.”

Zo werd De Jager gechanteerd door mensen die haar verhaal wilden lekken aan de pers. “We leven in een wereld waarin mensen die zichzelf zijn, gehaat worden”, stelt ze. “Het was beangstigend om te weten dat er zulke nare mensen bestaan. En ik weet dat jullie kijken.” Waarop ze prompt haar middelvinger opsteekt.

Moet-niet

Chantage van deze aard komt niet vaak voor in de transgemeenschap. Bij Çavaria, een Vlaamse vereniging die opkomt voor holebi’s en transgenders, hebben ze er nog nooit van gehoord. Het dreigen met onthullen van iemands geaardheid, is dan weer wel schering en inslag. “Zo was er lang een plaag op Grindr, een dating- en seksapp voor voornamelijk homomannen”, zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Dan werden gebruikers in de val gelokt en afgeperst, om toch maar geen persoonlijke informatie te delen. Bij mensen die nog niet uit de kast zijn gekomen, is dat natuurlijk extra problematisch, waar ze sneller geneigd zijn toe te geven aan de chantage.”

Want uit de kast komen, ook als transpersoon, is geen must. “Natuurlijk is het mooi wanneer iemand publiek naar buiten treedt en een voorbeeldrol vervult”, aldus Borghs. “Maar als we de zaken volledig genormaliseerd willen zien, moet het ook kunnen dat mensen die rol niet opnemen. Vroeger was dat uit de kast komen een heilige graal, iets waar iedereen naar streefde om zichzelf te kunnen zijn. Daar werd dan ook aan gekoppeld dat je publiek jezelf moet zijn, alsof er iets verkeerd zat in je leven wanneer je dat niet kon. Daar zijn we als beweging van afgestapt, omdat het niet voor elke mens de realiteit is. Sommigen vinden het minder belangrijk om naar de buitenwereld toe open te zijn over hun genderidentiteit. Daar moet je ook respect voor hebben. We zijn geëvolueerd van een coming-out moet, tot een moet-niet. En iemand anders outen is simpelweg not done. Die beslissing mag je nooit in iemand anders naam maken.”

In haar video noemt De Jager haar genderidentiteit slechts een klein aspect van wie ze is. “Velen willen gewoon als man, vrouw of non-binaire door het leven gaan en er verder niet aan herinnerd worden”, zegt Borghs. “Maar dat gaat niet voor iedereen op. Sommige mensen zullen met hun transgenderverleden geconfronteerd blijven worden, en dat kan een psychologische impact hebben. Daarom blijft het belangrijk dat er veel en verschillende transverhalen verteld blijven worden, zodat mensen die momenteel problemen hebben met hun genderidentiteit zich ergens in kunnen herkennen. Die ervaring valt niet te reduceren tot één verhaal.”