Direct naar artikelinhoud
AnalyseAnderlecht

Was de politieke coming-out van Karel Van Eetvelt maar om te lachen?

Karel Van Eetvelt bij zijn presentatie als CEO van Anderlecht.Beeld Tim Dirven

Anderhalve week geleden kondigde hij nog aan dat hij bezig was met een nieuwe beweging, vandaag kondigt hij aan dat hij CEO wordt bij Anderlecht. Wat blijft er nog over van de politieke plannen van Karel Van Eetvelt?

In de Wetstraat leven ze nog in de jaren 80", zei Karel Van Eetvelt, toen nog topman van bankenkoepel Febelfin anderhalve week geleden in deze krant (DM 4/1). Om de politiek een nieuw elan te geven speelde hij met het idee van een nieuwe beweging op te richten, met daarbij burgerinspraak als een belangrijke pijler.

Op het moment van het interview speelde de nu geopenbaarde overstap naar voetbalclub Anderlecht al minstens in het achterhoofd van Van Eetvelt. Was zijn politieke coming-out dan maar om te lachen? “Het project is niet begraven”, zegt Van Eetvelt zelf aan De Morgen. “Maar ik zal er niet langer de trekker van zijn. Ik kan nog altijd ideeën en input aanleveren, maar voortaan doe ik dat vanuit de achtergrond.” Hij zegt dat de leiding van de club ermee heeft ingestemd dat hij die discrete rol kan blijven spelen. 

Het valt op dat hij een stap opzijzet nog voor het project echt gelanceerd is. Het interview over zijn politieke plannen werd afgenomen de eerste vrijdag van de kerstvakantie. Voordien had Wouter Vandenhaute, die hem goed kent, al gepolst of hij een rol wilde spelen bij Anderlecht. Net na nieuwjaar werden de gesprekken echt concreet. Op dat moment heeft Van Eetvelt zijn kompanen van de politieke beweging ingelicht. 

“Het is nooit de bedoeling geweest dat ik het uithangbord zou zijn”, zegt Van Eetvelt nu. “Ik heb onze ideeën in de markt gezet, zoals afgesproken. Nu zullen anderen het overnemen, al verwacht ik dat ze nu opnieuw de luwte opzoeken. Ik kwam te vroeg uit de kast. We waren nog niet klaar, maar we hebben enorm veel reacties binnengekregen. Mensen die zich aanmelden en mee hun schouders hieronder willen zetten. Daarmee kunnen we verder werken.” De mensen die het project verder zetten kijken nu vooral naar Van Eetvelt voor zijn netwerk. Hij kan mensen samenbrengen, zo is de hoop, zodat er alsnog een doorstart kan komen.

Nog in kinderschoenen

Nadat Van Eetvelt afgelopen zomer voor CD&V zijn analyse had gemaakt van de verkiezingsnederlaag, ontstond bij hem het idee van een politieke beweging. Eerst wilde hij die van binnen uit bij de CD&V opstarten. Toen al snel bleek dat zoiets onmogelijk was, ging hij alleen verder. Hij toetste ideeën af, ging op zoek naar medestanders. Gezien de huidige politieke impasse en de implosie van de traditionele partijen is het een hot topic in de Wetstraat en daarbuiten.

Heel concreet was het nog allemaal niet, zeggen verschillende betrokkenen nu, de plannen stonden echt nog in hun kinderschoenen. Van Eetvelt heeft vooral een analyse gemaakt van de actuele politieke situatie, aan het luik concrete oplossingen was hij nog niet aanbeland. Van een echte beweging of organisatie is nog geen sprake.

Van Eetvelt praatte onder meer met professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB), columnist en ondernemer Yasmien Naciri en een aantal politici, zoals Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Een van zijn compagnons de route is Tom Kestens, zanger bij Lalalover, actief bij Groen Mechelen en oud-medewerker bij Unizo.

Hoe moet het nu verder? Professor Holslag, die Van Eetvelt verschillende keren sprak, vreest dat de plannen meteen weer opgeborgen kunnen worden. “Aan dit project komt nu een abrupt einde. Die rol in het voetbal en de politiek lijken me erg moeilijk te combineren”, zegt hij. “Het zij zo, Van Eetvelt is lang niet de enige die met zulke ideeën rondloopt en iets in gang probeert te zetten. Er lopen momenteel verschillende initiatieven voor politieke vernieuwing, los van elkaar.” 

Anderen houden de moed er wel nog wat in. “We ontmoetten elkaar één keer in de kerstvakantie”, zegt Sihame El Kaouakibi. “Karel heeft interessante ideeën, maar ik had nooit de indruk dat zijn rol in die politieke vernieuwing een fulltimejob zou worden. Mij lijkt het alvast dat het verhaal dat hij heeft gelanceerd, nog niet is uitverteld.”