Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Dan toch (een beetje) extra geld voor projectsubsidies: Jambon verdeelt 4 miljoen euro in eerste ronde

Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News

Bij de eerste ronde van de projectsubsidies zal Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA) 4 miljoen euro toekennen in plaats van de voorziene 3,4 miljoen. Daardoor krijgen alle ‘zeer goed’ beoordeelde projecten een subsidie. De oppositie heeft het over ‘een doekje voor het bloeden’.

“Bij elke begrotingscontrole zal ik bekijken of we extra beleidsruimte kunnen creëren binnen Cultuur. Als dat kan, gaat dat naar de pot voor projectsubsidies.” Met die belofte wilde Vlaams minister-president Jan Jambon eind vorig jaar de cultuursector sussen. Jambon bespaart 60 procent op de pot voor projectsubsidies, waardoor er maar 3,4 miljoen euro overblijft. Hij kondigde aan dat bedrag integraal te spenderen in de eerste toekenningsronde, met het engagement om begrotingsoverschotten opnieuw in die pot te pompen voor een eventuele tweede of derde ronde.

Door de begroting voor 2020 “te verfijnen”, heeft Jambon het budget nu al met 600.000 euro kunnen verhogen, tot 4 miljoen euro. “Dat staat ons toe om alle projecten die door de beoordelingscommissies ‘zeer goed’ worden bevonden, voor 90 procent van het gevraagde bedrag te honoreren”, zegt Jambons woordvoerder. Kanttekening: organisaties of kunstenaars die structureel ondersteund worden, vallen uit de boot. Sommige projecten worden ook teruggebracht van twee naar één jaar ondersteuning. De lijst met ‘winnaars’ wordt vandaag bekendgemaakt.

De oppositie, die het protest van de cultuursector tegen de besparingen zeer uitdrukkelijk steunde, reageert gemengd. “Het is fijn dat de besparingen een klein beetje worden rechtgetrokken, waarvoor dank”, zegt parlementslid Katia Segers (sp.a). “En het is positief dat zeer goede dossiers zouden worden gehonoreerd, al heeft het parlement de lijst nog niet kunnen inkijken.” Maar Segers heeft vragen bij “de bizarre manier” waarop Jambon naar eigen goeddunken een budgetoverschot van 3,6 miljoen euro uit 2019 heeft gespendeerd.

‘Parlement voorgelogen’

De Standaard schreef gisteren dat de Vlaamse regering die 3,6 miljoen euro aan een aantal heel specifieke dossiers heeft uitgegeven, waaronder de aankoop van een werk van de Amerikaanse kunstenaar Tom Wesselmann dat aan het SMAK wordt uitgeleend, samen met 39 aangekochte werken uit een privécollectie. Het werk van Wesselmann kostte maar liefst 2,1 miljoen euro. Daarnaast ging er ook geld naar het Vlaams Instituut voor Archivering (670.000 euro), de Antwerpse stadspromotie Prospekta (400.000 euro), het Museum voor Schone Kunsten (300.000 euro) en Concert Olympique, het orkest van Jan Caeyers (75.000 euro).

Dat orkest greep wegens een negatieve beoordeling naast een projectsubsidie, maar kreeg dus toch geld. “Favoritisme”, vindt Segers. “Jambon heeft een negatief geadviseerd dossier opgevist. Zo heeft hij de hele procedure van beoordelingscommissies omzeild, en heeft hij het parlement en de sector voorgelogen. Ik vind dat zeer grof.” Volgens het kabinet-Jambon kan het overschot van 2019 niet naar 2020 worden overgeheveld, maar Segers betwijfelt dat. “Begrotingstechnisch is dat wel mogelijk.”

Staf Pelckmans (Groen) sluit zich daarbij aan. “Het is natuurlijk goed dat een poging wordt gedaan om het budget op te trekken om alle zeer goede dossiers te kunnen honoreren”, vindt hij. “Maar het is kwalijk dat de vrijgekomen middelen van vorig jaar niet aan de projectsubsidies worden gespendeerd. Deze bijsturing is een doekje voor het bloeden.” Hij vraagt zich ook af hoe het nu verder moet, nu het volledige budget al in de eerste ronde wordt gespendeerd. “Wat is de toekomst op lange en middellange termijn? Hoeveel budget zal er zijn voor de volgende ronde?”

Die volgende ronde vindt normaal in maart plaats. Aangezien het pas na de begrotingscontrole in maart of april duidelijk wordt of er een overschot is om de pot weer aan te vullen, wordt de eventuele tweede ronde nu naar juni verschoven, meldt het kabinet-Jambon.