Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

De put vullen: het eerste doel van Karel Van Eetvelt bij Anderlecht

Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van recordkampioen RSCA Anderlecht.Beeld Tim Dirven

Alweer een verrassing in de bestuurskamers van RSC Anderlecht. Na de overname door Marc Coucke en de komst van Vincent Kompany komt nu Febelfin-topman Karel Van Eetvelt aan boord als CEO. Hij moet de recordkampioen financieel en organisatorisch weer op de rails krijgen. Bovendien wacht hem de uitdaging alle haantjes in de club op één lijn te krijgen.

Het tijdperk-Coucke is voor Anderlecht vooralsnog geen succes gebleken. Sportief zit de club ver onder haar reputatie. Vorig jaar greep ze voor het eerst in 56 jaar naast Europees voetbal en dit seizoen moet Anderlecht zich flink reppen als het nog play-off 1 wil halen.

Bovendien zit de club financieel in zwaar weer. Ze torst een erg hoge schuldenlast van 94 miljoen euro, waarvan een groot deel op korte termijn afgelost moet worden. Vorig jaar werd een recordverlies van 27 miljoen euro geboekt, en dat terwijl de inkomsten flink teruglopen. Dat komt onder meer door de slechte sportieve resultaten: alleen al het missen van Europees voetbal kost de club miljoenen. De makelaarspremies blijven ook erg hoog op Anderlecht.

Lees ook:

Was de politieke coming-out van Karel Van Eetvelt maar om te lachen?

De column van sportjournalist Hans Vandeweghe: ‘Karel Van Eetvelt naar Anderlecht: kan het iets anders zijn dan een late midlifecrisis?

Het begon allemaal met een bijna romantische sms: hoe Marc Coucke en Wouter Vandenhaute elkaar weer vonden

Van Eetvelt moet de club snel weer op het juiste spoor zetten. Hij had plannen voor een nieuwe politieke beweging, maar bergt die op om de club van zijn hart te gaan leiden. De budgetten en organisatie worden zijn corebusiness, lichtte hij toe op een persconferentie. “Ik heb vaak gewerkt in organisaties die een transformatie door moeten. Het wegwerken van de schulden zal een van de grootste prioriteiten zijn. We moeten de club weer financieel gezond maken. De rangen moeten gesloten worden.”

Dat laatste belooft een hele uitdaging te worden. Al voor de komst van de nieuwe CEO leek Anderlecht volgens insiders op een Mexicaans leger. Iedereen baas, met voorzitter Marc Coucke, sportief manager Michael Verschueren en Vincent Kompany op kop. Nu komt niet alleen Van Eetvelt erbij, ook enkele andere figuren krijgen een rol: media- en sportmagnaat Wouter Vandenhaute wordt consultant van de CEO, wielermanager Patrick Lefevere vervoegt de raad van bestuur. Dat zijn veel sterke karakters per vierkante meter.

Coucke besefte zelf dat hij moest ingrijpen. “Ik heb deze uitdaging onderschat”, vertelde hij dinsdag aan de openbare omroep. En dus stapte Coucke naar Vandenhaute. Opvallend, want die was in 2017 een van de concurrenten van Coucke om Anderlecht over te nemen. Samen beslisten ze een CEO aan te stellen die bovenaan in de pikorde staat. Dat betekent dat ook grote baas Coucke tegenspraak zal moeten dulden. 

De revolutie op Anderlecht brengt nog meer kopbrekens met zich mee. Vandenhaute is aandeelhouder van Let’s Play, een sportmakelaarbedrijf dat ook in het Lotto Park actief is. Tegelijk wordt hij nu raadgever van de CEO: dat zet de deur open voor belangenconflicten. Van Eetvelt erkent dat het tricky kan worden, maar wil met een verregaande transparantie voorkomen dat problemen de kop opsteken.

Ook een andere aanstelling roept vragen op: Brussels burgemeester Philippe Close (PS) krijgt net als Lefevere een zitje in de raad van bestuur. Is dat wel een plek voor een burgemeester? Zijn komst doet vermoeden dat Close misschien iets moet forceren in de zoektocht naar een nieuw stadion. “Hoewel de stad Brussel en Anderlecht andere gemeentes zijn, kan de samenwerking versterken interessant zijn voor de internationale uitstraling van beide”, klinkt het bij zijn woordvoerder.