Direct naar artikelinhoud
Brits koningshuisMeningen

‘Niet cool van Meghan en Harry om de koningin op haar 93ste voor schut te zetten’

‘Niet cool van Meghan en Harry om de koningin op haar 93ste voor schut te zetten’
Beeld REUTERS

Maureen Dowd is columniste bij The New York Times.

Voor mij heeft de Queen nooit gehoeven. Misschien omdat ik Iers bloed heb – zoals Winston Churchill zei: “We hebben de Ieren altijd raar gevonden. Ze willen niet Engels zijn.” Of misschien omdat ik Amerikaan ben. We hebben 244 jaar geleden veel moeite gedaan om de Britten aan de deur te zetten. Toch lijkt Amerika een koninklijke familie te missen – waarom hebben we anders onze eigen politieke dynastieën?

De geest van Diana waart door het stukke sprookje van Meghan en Harry en hun poging om zich los te scheuren van de Firma. Na prinses Di’s roekeloze dans met de roddelkranten wou Harry dat spel niet opnieuw spelen, zeker nu het ook door racisme werd gekleurd. Nog niet zo lang geleden vertelde hij dat elke klik of flits van een camera hem de dood van zijn moeder weer voor ogen bracht.

Ik was erbij toen Diana in 1985 voor het eerst als prinses van Wales naar de VS kwam. Ze leek gelukkig – Camilla Parker Bowles was nog niet opnieuw op het toneel verschenen – maar ik vroeg me wel af hoe Prins Charles zou omgaan met een jonge vrouw met zoveel charisma, een vrouw die zoveel aandacht naar zich toe trok. Het antwoord was: hij kon er niet mee om.

Toen twaalf jaar later het noodlot toesloeg, wist de koninklijke familie zich geen houding te geven. Nu is dat weer zo. Voor de koningin en prins Philip en prins Charles moet het onvoorstelbaar zijn dat Meghan en Harry als lifestylemerk aan de slag willen, Gwyneth Paltrow en Goop achterna. Ze hebben hun handelsmerk “Sussex Royals” geregistreerd voor honderden artikelen, van sokken tot hoodies. Daarmee vergeleken was Wallis Simpson een toonbeeld van discretie. En hoe kunnen die twee zich “financieel onafhankelijk” noemen als ze munt slaan uit de koninklijke naam?

Gezien de staat van de wereld en de implosie van het Britse Imperium – de Schotten willen weer weg uit het koninkrijk, de Ieren willen eenheid, Australië gaat op in de vlammen en Boris Johnson heeft de koningin misleid om zijn Brexit door te drukken – kun je moeilijk medelijden hebben met de hertogin van Sussex die klaagt dat haar diamanten te zwaar zijn. Er zijn grenzen aan de sympathie voor Markle, gevangen in haar gouden kooi.

Noord-Amerika is een gemakkelijke uitweg, want daar worden ze warm verwelkomd als beroemdheden, zonder al die akelige regeltjes rond klasse en rollen. Maar toch had Meghan Markle haar wokeness beter gebruikt waar die het meest nodig is, in Buckingham Palace. Ze had een voorbeeld kunnen nemen aan de Obama’s, die zich schitterend boven alle racistische beledigingen verheffen en Amerika een uitweg uit het racisme voorhouden.

Markle had zelfs een goed begin gemaakt, door een verfrissende semi-radicale wind door de koninklijke familie te laten waaien. In 2018 bezocht ze een Londense moskee waar overlevenden van de brand in Grenfell Tower waren ondergebracht, en daarna schreef ze een kookboek waarvan de opbrengst naar de slachtoffers ging.

Op haar best kan de monarchie het volk het goede voorbeeld geven, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Dat vermogen zag ik ook in 2011, toen de koningin een bezoek aan Ierland bracht – de eerste keer in een eeuw dat een Britse monarch dat deed. Je kon onmogelijk niet onder de indruk zijn toen ze Gaelisch sprak en haar spijt betuigde over het leed dat Groot-Brittannië de Ieren had aangedaan. Ze boog nederig haar hoofd op de plaats van Bloody Sunday en op een begraafplaats van gesneuvelde Ierse patriotten. Eerst waren de Ieren sceptisch, maar tegen het eind van haar bezoek noemden ze haar op Twitter “Betty”.

De Engelse koningin belichaamt het idee dat zij en haar familie een soort blijvend moreel gezag uitdragen. Maar na de esbattementen van prins Andrew in Jeffrey Epsteins harem en nu ook Harry’s vlucht naar de heuvels van Hollywood, is het duidelijk dat veel van haar familieleden niet erg zwaar tillen aan moreel gezag.

De instorting van het gezag van de Britse monarchie weerspiegelt een algemeen failliet van het gezag: schandalen met kindermisbruik door priesters, atleten die hun vriendinnen bont en blauw slaan, universiteiten die zich laten omkopen.

Maar nu de culturele rol van de koninklijke familie nauwelijks onderdoet voor die van de Kardashians, was het niet cool van Meghan en Harry om de koningin op haar 93ste voor schut te zetten, haar wensen in de wind te slaan, hun Megxit-plannen op Instagram te gooien en de trieste breuk tussen twee broers in de verf te zetten.

Waarom willen ze zo graag hun echte invloed opgeven om influencers op Instagram te worden? En wie ontvolgt nu zijn oma?

© The New York Times

Maureen Dowd.Beeld rv