Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Vliegtuig dumpt bij noodlanding brandstof boven basisschool in Los Angeles: zeker 60 gewonden

Links: Delta Airlines vlucht 89 dumpt kerosine boven Los Angeles. Rechts: een vrouw heeft last van huid- en of oogirritaties door het contact met de brandstof.Beeld AP

In Los Angeles zijn 60 mensen, onder wie minstens 20 kinderen, lichtgewond geraakt nadat een Boeing 777-200 van Delta Airlines vlak na het opstijgen op de luchthaven LAX een noodlanding heeft moeten maken en daarvoor eerst brandstof moest lozen. 

en

Video wordt geladen...

De geloosde kerosine kwam grotendeels neer op de speelplaats van basisschool Park Avenue Elementary in Cudahy ten oosten van de luchthaven, waar op dat moment kinderen aan het spelen waren. Ook vier naburige scholen werden geraakt: in totaal vielen er 60 gewonden, onder wie minstens 20 kinderen. Dat meldt de brandweer van Los Angeles. De verwondingen zijn licht en betreffen vooral ademhalingsproblemen en huid- en oogirritaties. Niemand hoefde naar het ziekenhuis gebracht te worden, noch werd overgegaan tot evacuaties.

Kinderen worden opgehaald van de Park Avenue Elementary school in Cudahy, waar het meeste van de kerosine terechtkwam.Beeld AP

“Vlucht 89 van Delta Air Lines stuurde kort na het opstijgen op LAX een noodsignaal uit, keerde terug naar het vliegveld en is zonder verdere incidenten geland”, luidt het bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. “We onderzoeken de berichten dat kinderen van een basisschool ten oosten van LAX worden behandeld wegens blootstelling aan brandstof.”

Op beelden is te zien hoe de kerosine uit de vleugels de lucht in stroomt voorafgaande aan de noodlanding:

Twitter bericht wordt geladen...

Mechanisch probleem

De Boeing was onderweg naar Shanghai toen er een mechanisch probleem optrad en de piloten besloten een noodlanding te maken. Dat gebeurde rond twaalf uur ’s middags lokale tijd. “Het vliegtuig is veilig geland nadat er eerst brandstof werd geloosd om het landingsgewicht terug te brengen”, klinkt het in een verklaring van Delta. “We staan in contact met de luchthavens in Los Angeles en de brandweer van L.A. en delen de bezorgdheid vanwege de lichte verwondingen van kinderen en volwassenen op een school in de buurt.”

Extra brandstof

Vliegtuigen vertrekken vaak met extra brandstof, waardoor ze te zwaar zijn om kort na opstijgen veilig te kunnen landen. Als er bij een (nood)landing onvoldoende brandstof opgebruikt is, kan dat (deels) geloosd worden. Normaal gebeurt dit op grote hoogte, zodat de brandstof verdampt.

De FAA laat weten de zaak tot in detail uit te zoeken. “Er zijn speciale procedures voor het dumpen van brandstof voor vliegtuigen”, meldt de FAA. “Die procedures schrijven voor dat het dumpen moet gebeuren op aangewezen onbevolkte gebieden en vanaf hoge hoogte opdat de brandstof verwaait voordat die de grond raakt.”

De burgemeester van Cudahy, Elizabeth Alcantar, laat tot slot aan de Los Angeles Times weten “erg geschrokken” te zijn van het incident. “Dit is een lagere school en dit zijn jonge kinderen”

Een vrouw heeft last van haar oog door de brandstoflozing.Beeld AP
Delta Airlines vlucht 89 dumpt kerosine boven Los Angeles.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

De brandweer laat ouders binnen in Park Avenue Elementary School waar meerdere kinderen en volwassenen werden behandeld na blootstelling aan kerosine.Beeld AP
De Boeing van Delta Airlines dumpt kerosine boven Los Angeles om een noodlanding te kunnen maken.Beeld Twitter: @SujeyHernandez
Archiefbeeld.Beeld EPA