© Photo News

Topman FANC haalt uit naar veiligheid nucleaire centrales: “Studie rond brandveiligheid is nonsens”

Topman Jan Bens van de nucleaire waakhond FANC denkt dat Electrabel nog een hele weg heeft af te leggen om de interne veiligheidscultuur weer op peil te brengen in nucleaire centrales. Een brandveiligheidsstudie waarvan de CEO erkent dat ze ondermaats was, wordt door sommigen binnen het bedrijf bijvoorbeeld nog steeds verdedigd, betreurde Bens donderdag in de Kamer.

In de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer schetste Bens welke tekortkomingen de voorbije anderhalf jaar bleven opduiken in de nucleaire centrales. Hij gaf daarbij onder meer uitleg bij de intrekking van de licenties van bepaalde personeelsleden en hun oversten, de actieplannen die Electrabel moest uitwerken en de pv’s die zijn opgesteld.

Bovenop de concrete gebreken ergert Bens zich ook aan het gebrek aan proactiviteit op vlak van veiligheid binnen Electrabel. “Van een nucleaire producent verwacht je dat ze zelf de problemen ziet en aanpakt, maar de hoofdzetel bleef maar minimaliseren”, klonk het. “Het grofste was de ‘fire PSA’.”

Nucleaire incidenten

Die ‘probabilistische brandveiligheidsstudie’, opgesteld door Electrabel, bestempelt Bens als “nonsens”. Zo valt eruit af te leiden dat er zich elke twee à drie jaar een ernstig nucleair incident zou voordoen in één van de zeven Belgische kerncentrales. “Zoiets is helemaal niet realistisch”, aldus Bens, die besluit dat Electrabel er met de pet naar gooide.

En die nonchalante houding stoort het FANC. “Ze geven ons maar studies, maar niemand stelt zich de vraag of ze wel iets zinnigs zeggen of zomaar wat uitkramen”, aldus de FANC-topman. Volgens hem erkende CEO Philippe Van Troeye de fouten intussen, maar “een aantal mensen binnen Electrabel blijft de studie verdedigen.”

“Het lijkt een probleem van leiderschap”, liet Bens zich ontvallen. “Sommige zaken gaan heel goed, maar andere gaan helemaal niet goed. Dat lijkt me een probleem van leiderschap, want hoe komt het anders dat ze niet gewoon alles goed kunnen? “

Geen spelletjes

Maar Bens wanhoopt niet. Hij erkent dat een cultuuromslag er “niet van vandaag op morgen” kan komen, Toch dringt hij aan op een spoedige actie. Het actieplan dat Electrabel intussen heeft opgesteld, volgt het FANC dan ook driemaandelijks op. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon beklemtoonde dat veiligheid zijn enige bekommernis is. “Daar speel je geen spelletjes mee”, aldus de N-VA’er. Hij riep de Electrabel-top in september al bij zich en vroeg toen binnen de zes maanden concrete vooruitgang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer