Direct naar artikelinhoud
Identiteitsfraude

Sander Loones (N-VA) al tien jaar achtervolgd door fraude nadat hij eID-kaart voor camera's toonde

Sander Loonens (N-VA) werd het slachtoffer van identiteitsfraude.Beeld Benny Proot

Blinkend van trots je eID-kaart tonen voor de camera’s: de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis deed het dinsdag, zich schijnbaar onbewust van het risico op identiteitsfraude. ‘Dat gaat hij zich wellicht beklagen’, zegt Sander Loones, N-VA-Kamerlid en ervaringsdeskundige.

Dinsdagmiddag op het stadhuis van Lokeren. Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) krijgt officieel de allereerste nieuwe elektronische identiteitskaart overhandigd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Niemand heeft eraan gedacht om de gegevens van Anthuenis af te plakken, ook de burgemeester lijkt zich van geen kwaad bewust. Met een brede glimlach toont hij zijn nieuwe ‘eID’ voor de fotografen.

Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, gespecialiseerd in privacy, ziet de bewuste foto even later verschijnen op de website van Het Laatste Nieuws. “Is deze ID-kaart een dummy, of staat burgemeester Anthuenis nu echt op HLN met zijn geboortedatum, kaartnummer, handtekening en rijksregisternummer?”, vraagt hij verwonderd op Twitter. “Ik heb een vrij goed idee wie het volgende slachtoffer van identiteitsfraude zal zijn.”

Vingerafdruk

De ironie wil dat de nieuwe identiteitskaart zo'n fraude net moet tegengaan. Voortaan moet elke Belg een vingerdruk afstaan en wordt er op de achterkant een foto van de houder gegraveerd. “Een wereldprimeur waarmee we een extra bescherming inbouwen”, zegt de FOD Binnenlandse Zaken. Op voorwaarde dat je die identiteitsgegevens niet zelf rondstrooit natuurlijk. Dat is bij Anthuenis wel gebeurd, hoewel verschillende media de foto’s intussen hebben geblurd.

De nieuwe ID-kaart van de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis.Beeld Geert De Rycke

Dat identiteitsfraude geen lachertje is, ondervindt N-VA-Kamerlid Sander Loones al tien jaar. “Ik werkte vroeger bij de Dienst Vreemdelingenzaken, waar ik betrokken was bij de ontwikkeling van de elektronische verblijfskaart voor vreemdelingen. Toen we die kaart op een persconferentie voorstelden, vroeg een journalist hoe ze verschilde tegenover een gewone identiteitskaart. Ik heb toen de mijne getoond, en zo is die foto in de krant beland.”

Hoewel de kaart van Loones veel minder prominent in beeld kwam dan die van Anthuenis, was dat blijkbaar niet voldoende. “Het begon met een gsm-operator die mijn abonnement stopzette omdat ik een openstaande rekening van duizenden euro’s had. Daarna werden in mijn naam schulden gemaakt op gokwebsites, leningen aangeboden met woekkerrentes en kreeg ik een telefoontje van een juwelier omdat ik hem een vervalste gouden ketting zou hebben verkocht.”

Criminele milieus

Intussen is de politicus uit Koksijde al aan zijn vierde identiteitskaart toe, maar het houdt niet op. Zijn gegevens circuleren nog steeds in criminele milieus. Zo zou hij ook al een appartement hebben verkocht in Parijs, mispeuterde hij iets in Monaco en rolde de politie een wietplantage op in Noord-Frankrijk waarvan de elektriciteitsaansluiting op zijn naam bleek te staan. “Zelfs op Facebook valt het op. Er bestaan tientallen profielen van Sander Loones”, zegt hij.

Het voordeel? De voormalige minister van Defensie kan vanwege zijn publieke functie doorgaans snel bewijzen dat het niet om hem gaat. “Misschien kan ik dit ooit nog eens in mijn voordeel gebruiken, als ik echt iets heb uitgestoken”, lacht hij. Maar intussen veroorzaakt de fraude wel veel overlast in zijn dagelijks leven. “Ik vind het goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Het is belangrijk dat mensen beseffen hoe waardevol hun identiteit is.”

Antheunis, van zijn kant, probeert de meubelen te redden. “Dit was niet mijn definitieve eID”, klinkt het in een korte persmededeling. “Wel kloppen mijn geboortedatum, mijn naam (en die van zijn meter, ADB) en kan iedereen de handtekening bekijken die ik ongeveer 10.000 keer per dag op een openbaar document zet.” Of de vervaldatum, het kaart- en rijksregisternummer ook correct waren wil hij niet kwijt. Evenmin of hij snel een nieuwe eID heeft gekregen. “Ik heb geen zin om weer gezeur aan mijn hoofd te krijgen.”