Direct naar artikelinhoud
Spionage

Duitsland verdenkt ex-EU-diplomaat van Chinese spionage

Chinees president Xi Jinping.Beeld AP

Het Duitse gerecht voert een onderzoek naar een voormalige EU-diplomaat uit Duitsland en twee werknemers van een bekend lobbybedrijf op verdenking van spionage voor China. Ook in Brussel zou daarvoor een huiszoeking zijn geweest.

Het Duitse weekblad Der Spiegel bracht uit dat een diplomaat en een medeverdachte privé- en zakelijke informatie hebben verstrekt aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. De derde verdachte zou hier alleen mee hebben ingestemd.

Het Duitse federaal parket heeft bevestigd dat het een onderzoek voert naar drie mensen die verdacht worden van activiteiten als geheim agenten. Volgens een Duitse parketwoordvoerder onderzochten politiemensen negen panden in Berlijn, Brussel, Baden-Württemberg en Beieren. Het betrof de huizen en kantoren van de verdachten. In zijn rol voor de EU bekleedde de diplomaat volgens Der Spiegel leidende posities in Brussel, later was hij EU-ambassadeur in verschillende landen. Hij zou zijn carrière voor de EU beëindigd hebben in 2017, waarna hij toetrad tot een lobbybedrijf. Daar zou hij nog steeds voor werken. Hij zou al sinds 2017 informatie lekken naar China.

In Brusselse lobbykringen circuleert de naam van een lobbyfirma met kantoren in Duitsland en Brussel en goede banden met China. Er is ook een werknemer met een carrièrepad dat overeenkomt met de ex-EU-ambassadeur. De firma ontkent tegenover De Morgen echter elke betrokkenheid, bij monde van een Duitse advocaat, en dreigt met een rechtszaak bij vermelding in de pers. 

De ex-diplomaat zou ook de twee andere verdachten hebben gerekruteerd. Een van de twee zou naar China zijn gereisd voor een ontmoeting met een contactpersoon. Voorlopig is niemand opgepakt. Meer details over de zaak worden voorlopig niet gegeven en ook over de identiteit van de verdachten wordt geen bijkomende informatie verschaft. Het Brusselse parket is op de hoogte van de zaak, maar houdt er het zwijgen toe. 

In november 2019 raakte bekend dat België een Chinese professor, verbonden aan het Confuciusinstituut van de VUB, de toegang tot de Schengenzone ontzegt op verdenking van spionage. 

Het Europese Berlaymontgebouw in Brussel.Beeld EPA