Direct naar artikelinhoud
Australië

Eindelijk regen in Australië: ‘Dit is het beste nieuws in maanden’

Regenbuien boven een uitgebrand gebied in de buurt van Tamworth in New South Wales in AustraliëBeeld Getty Images

Er komt eindelijk een einde aan de droge zomer in Australië. In grote delen van het land is het al gaan regenen, en voor de komende week worden felle regen- en onweersbuien voorspeld. Of het zal volstaan om de enorme bosbranden te doven, valt af te wachten.

De afgelopen week heeft zich voor de oostkust van het land een lagedrukgebied opgebouwd en die vochtige lucht is al naar Tasmanië en Victoria getrokken. Melbourne kreeg gisteren al te maken met enorme regen- en onweersbuien die zelfs voor overstromingen zorgden.

Meteorologen verwachten dat zich begin volgende week een nieuw weersysteem zal vormen boven de staten Victoria, South Australia en het westen van New South Wales, waarbij ‘supercellen’ kunnen ontstaan, het zwaarste type van onweersbuien die gepaard kunnen gaan met mesocyclonen. “Tegen maandag zal een lagedrukgebied voor zware regenbuien zorgen en kunnen we zeer zwaar weer met harde windstoten, verdere overstromingen en zelfs supercellen verwachten”, zegt hoofdmeteoroloog Tom Saunders van Sky News Weather. “Er komen dus zware buien aan.”

Twitter bericht wordt geladen...

Branden

Het klinkt als muziek in de oren voor de Rural Fire Service (RFS) van New South Wales, die al sinds september tegen de bosbranden in de regio vecht. De brandweerdienst verwacht de komende dagen zo’n 10 tot 15 milliliter regen op de door het vuur aangetaste gebieden in de staat. 

“Dat zal niet genoeg zijn om de branden te doven, maar het maakt ze wel minder krachtig”, zegt inspecteur Ben Shepard van de RFS aan ABC News. “Dit is het beste nieuws dat we in maanden gekregen hebben en het geeft de crews de tijd om even op adem te komen en verder te werken aan het aanleggen van brandgangen.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Risico op overstromingen

Toch brengt de zo welkome regen ook nieuwe risico’s met zich mee, waarschuwt het Bureau of Meteorology (BOM). Het puin van afgebrande gebouwen, dat lange tijd is blijven liggen, kan ervoor zorgen dat het water niet door de aarde wordt opgenomen en de opgehoopte as samen met de grond en het puin wegspoelt. “Overstromingen zijn altijd een gevaar bij onweersbuien”, zegt meteoroloog Abrar Shabren aan ABC News. “Afhankelijk van hoeveel vegetatie er nog over is en hoeveel vuur de grond heeft moeten doorstaan, kunnen de overstromingen nu nog groter zijn.”

Vooral de hoger gelegen gebieden die te maken hebben gehad met bosbranden zijn kwetsbaar voor aardverschuivingen en omvallende bomen, omdat de branden de vegetatie aanzienlijk verzwakt hebben.

Sinds het begin van de grote bosbranden ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Er kwamen 24 mensen en miljoenen dieren om het leven, duizenden huizen gingen in vlammen op. De Australische regering heeft al 2 miljard Australische dollar (1,25 miljard euro) vrijgemaakt voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden in het land.

Regen op Kangaroo Island.Beeld Getty Images