Geens vraagt Staatsveiligheid om onderzoek naar Turkse moskeeën

© Belga

Dat Turkse moskeeën in ons land informatie over mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen moeten doorspelen, baart de regering zorgen. Minister Geens vraagt de Staatsveiligheid om waarkzaam te zijn.

‘Ik denk dat wij in België allemaal op alle niveaus de verantwoordelijkheid hebben om de financiering van de religie nauwlettend in het oog te houden. Dat heb ik opgedragen aan mijn diensten, zowel aan de Staatsveiligheid als aan de parketten.’ Dat verklaarde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer, naar aanleiding van het nieuws dat Turkse moskeeën in ons land gevraagd zijn om de namen van mogelijke Gülenaanhangers in België door te spelen.

Lees: Turkse moskeeën in België gevraagd te spioneren voor Turkse overheid

Meer precies gaat het over de moskeeën verbonden aan Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken. De moskeeën werden in een brief opgeroepen om gedetailleerde rapporten op te maken van onder andere ‘onderwijsinstellingen, ngo’s , liefdadigheidsinstellingen en culturele organisaties’ verbonden aan de Gülen-beweging.

‘Het is de bedoeling dat de Turkse Belgen in e eerste plaats Belgen zijn, en niet een eiland van Turkije in ons land’, zei Geens nog.

‘Lange arm van Erodgan veroorzaakt genoeg ellende in Turkije’

Turks president Tayyip Erdogan
Turks president Tayyip Erdogan© REUTERS

Ook N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover haalde in de Kamer flink uit naar Ankara. ‘Onder geen enkel beding mag de lange arm van Erdogan kunnen grijpen tot in onze steden en gemeenten. Zijn lange arm heeft al meer dan ellende genoeg veroorzaakt in Turkije zelf. We kunnen niet tolereren dat hij dit hier ook doet.’

De Roover riep minister Geens dan ook op gepaste maatregelen te nemen. ‘Dergelijke oproepen waarin wordt gevraagd dat de ene burger de andere begint te bespioneren en gaat aangeven omwille van politieke motieven zijn absoluut en radicaal onverenigbaar met onze levenswijze’, klonk het nog.

Eerder had zijn partijgenote en Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans ook al scherpe kritiek geuit. Zij wil niet vooruit lopen op de zaak, en eerst een rapport van de Staatsveiligheid afwachten. Als dat rapport de berichten in de media bevestigt, zal ze ‘de vergunning van de Diyanetmoskeeën sowieso intrekken’, zei haar woordvoerder Jan van der Vloet.

In een opiniestuk op Knack.be roept Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht ook op tot een onderzoek naar de impact van Diyanet op de integratie van de Turkse gemeenschap. ‘Erkende levensbeschouwingen dragen een verantwoordelijkheid bij de integratie van hun gemeenschap in onze samenleving’, zegt hij.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content