© AP

“Wereld kijkt andere kant uit terwijl miljoenen Jemenieten honger lijden”

Zonder dat de wereld er enige aandacht aan besteedt, speelt zich in Jemen een gruwelijke humanitaire tragedie af. Op het Arabische schiereiland zijn “bijna 19 miljoen mensen voor voedsel, medicijnen, zuiver water en onderdak afhankelijk van humanitaire hulp”, zo luidt Manuele Rossbach van de Duitse ngo Aktion Deutschland Hilft donderdag de noodklok. Van dat aantal lijden meer dan zeven miljoen Jemenieten acute honger. Veel kinderen sterven er van de honger.

Jemen behoort sowieso al tot de armste landen ter wereld. Sinds anderhalf jaar is een burgeroorlog in het land uitgegroeid tot een regionale oorlog, met dodelijke bombardementen door een door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die zonder duidelijke reden en met Westerse hulp in Jemen intervenieert. De schade die de Saoedi’s er aanrichten, wordt door Londen en Washington echter als onvoldoende bestempeld om van oorlogsmisdaden te spreken. Door het conflict heeft AQAP, de plaatselijke arm van al-Qaida, er een steviger voet aan grond gekregen.

© AP

Voor de bedreigde burgers is “vluchten geen optie”, aldus Rossbach. In het noorden is de grens met Saoedi-Arabië nagenoeg potdicht. De enige resterende uitweg is over het water naar instabiele landen als Djibouti, Eritrea of Somalië.

Wat de Jemenieten rest, aldus de ngo-woordvoerster, is een “stille dood zonder uitweg”. “Als de kinderen de bombardementen al overleven, sterven ze van de honger”.

Het Jemenitische conflict krijgt zo weinig aandacht omdat er geen geopolitiek schaakspel tussen de grotere mogendheden mee gemoeid is.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer