Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘Openingen? Bewijs het’: Magnette haalt subtiel maar onmiskenbaar uit naar N-VA op PS-nieuwjaarsreceptie

Belgie,obaix 16/1/2020.Nieujaarreceptie PS met Paul Magnette, Elio Dirupo, Conner Rousseau.Beeld Tim Dirven

Wie verwacht had dat PS-voorzitter Paul Magnette N-VA de mantel zou uitvegen in zijn nieuwjaarsspeech, kwam bedrogen uit. Zijn aanval was subtieler, maar voor de goede verstaander even duidelijk: het is de N-VA die de regeringsvorming blokkeert, niet de PS.

en

De PS deelde haar goede voornemens in de Ferme du Grand Marcha, een reusachtige, oude boerderij in Obaix, een dorpje in de buurt van Nijvel. Magnettes boodschap was duidelijk niet alleen voor de militanten bestemd, maar ook voor de andere partijen. Niet het minst voor de N-VA, al noemde hij De Wever en co. nooit bij naam.

De informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) proberen om een brug te bouwen over de canyon die PS en N-VA scheidt, maar Magnette heeft daar weinig vertrouwen in. Hij daagde Bart De Wever uit om op de voorgrond te treden.

Vorig weekend maakte de N-VA-voorzitter een opening naar de socialisten op zijn nieuwjaarsfuif. “Zij die zeggen dat ze openingen maken, moeten dat maar bewijzen”, zei Magnette. “De standpunten van de PS zijn helder en bij iedereen bekend.” Waarop hij ze nog eens opsomde: 1.500 euro pensioen, de uitkeringen boven de armoedegrens, een herfinanciering van de gezondheidszorg en de sociale zekerheid, en zware investeringen in de NMBS, waarmee hij de hand reikte naar Ecolo en Groen. De PS gelooft niet dat de N-VA al die rode eisen echt wil inwilligen en vreest dat haar sociale voorstellen slechts windowdressing zijn.

‘Openingen? Bewijs het’: Magnette haalt subtiel maar onmiskenbaar uit naar N-VA op PS-nieuwjaarsreceptie
Beeld Tim Dirven

Meermaals herhaalde Magnette ook dat hij genoeg heeft, “echt genoeg van de manoeuvres en persoonlijke ambities van anderen die alles blokkeren”. De PS, vervolgde hij, “laat zich ook niet in de luren leggen. We weten dat sommigen er alles aan zullen doen om de vorming van een regering tegen te houden, omdat hun enige doel is om aan te tonen dat België niet werkt, om de ontmanteling voor te bereiden.”

Op het podium wees hij N-VA, De Wever of andere onderhandelaars (het is een publiek geheim dat hij zich blauw ergert aan CD&V-justitieminister Koen Geens) niet met de vinger. Achteraf wel. “We hebben heel vaak met de N-VA gesproken, zo’n vijftien tot zestien keer”, zei hij op Terzake. “Maar tot nu toe heb ik altijd moeten vaststellen dat het absoluut onmogelijk was: we zijn het over zo goed als alles oneens.”

Zo expliciet als enkele maanden geleden werd Magnette nooit. Drie dagen na het einde van zijn informateurschap zei Magnette nog dat N-VA een gevaarlijke partij was voor België en de sociale zekerheid. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort was eerder deze week stelliger, toen hij op Radio 1 zei: “Regeren met N-VA? We doen het niet.” De reden voor het meer omfloerste taalgebruik van Magnette gisterenavond? Naar verluidt wou hij sp.a niet voor het hoofd stoten, die er altijd op gehamerd heeft dat alle partijen zich constructief moeten opstellen.

Twitter bericht wordt geladen...

Want deze nieuwjaarsreceptie moest ook de band tussen de Vlaamse en Franstalige socialisten in de verf zetten, samen met het feit dat ze nog steeds de eerste politieke familie van het land zijn. Magnette had zijn Vlaamse evenknie Conner Rousseau daarom gevraagd om nog een woordje placeren op de nieuwjaarsreceptie. “Ik heb een boodschap voor hen die proberen de mensen en het land te verdelen: ze zullen daar nooit in slagen”, zei Rousseau, waarmee hij de boodschap van Magnette echoode. “Zij zullen er ook nooit in slagen het socialisme te verdelen.”

Inhoudelijk en persoonlijk zit het wel snor tussen de twee partijen. De pensioenen, de sociale zekerheid en het klimaatbeleid zijn de drie prioriteiten waarrond ze een regeerakkoord willen bouwen. Hun beider voorkeur gaat uit naar een centrumlinkse coalitie waarin ze die programmapunten volledig kunnen realiseren. De twee voorzitters kunnen het best goed met elkaar vinden, en bellen regelmatig over de federale onderhandelingen. Ten tijde van John Crombez, de voorganger van Rousseau, was dat trouwens niet anders.

Rousseaus acte de présence bij de PS - ook de hele Kamerfractie van sp.a kreeg trouwens een uitnodiging - moest ook de geruchten over een mogelijke coalitie mét sp.a en zonder PS ontkrachten.

Elke dag andere kleuren

Elke dag duikt er wel een federale coalitie op met andere kleuren, en de laatste in de rij is een federale regering zonder de Franstalige socialisten, in La Libre Belgique. Wie er dan wel in die coalitie zouden zitten? N-VA, MR, Open Vld, CD&V, cdH en sp.a, wat een krappe meerderheid oplevert van 77 zetels op 150.

Binnen de socialistische familie wordt dit scenario echter afgedaan als ‘sciencefiction’. Want wat wint sp.a in een federale regering zonder haar grote Waalse broer? “Als we dat doen, plegen we politieke zelfmoord”, luidt het. Freya Van den Bossche, Vlaams Parlementslid en ex-minister, doelde woensdagochtend op Radio 1 dus niet op een federale coalitie zonder PS toen ze opmerkte dat “sp.a niet getrouwd is met PS”.

Wat ze wel bedoelde is dat de socialisten het signaal dat De Wever gaf in zijn nieuwjaarsspeech over de pensioenen niet mogen negeren. Sp.a wil dus niet keihard tegen de kar rijden van N-VA, de grootste partij van Vlaanderen waarmee ze in Antwerpen bestuurt. En Magnette, die deed - ter wille van sp.a en tegen de verwachtingen in - hetzelfde.

Elke dag andere kleuren
Beeld Tim Dirven