Direct naar artikelinhoud
Televisie

VIER en VIJF mikken op onlinekijkers met reality-tv

Onder meer 'Temptation Island' maakt een rentree.Beeld Vijf

Het komende jaar willen televisiezenders VIER, VIJF en ZES vooral online groeien. Een flinke portie reality-tv, een handvol fictiereeksen en een nauwere samenwerking met eigenaar Telenet moeten daarbij helpen. 

Zesendertig Vlaamse programma’s hebben ze bij VIER en VIJF klaar staan voor het komende jaar. Een paar docureeksen, wat human interest, vijf fictiereeksen en met Temptation Island, Expeditie Robinson of Love Island ook een behoorlijke portie smeuïge reality. En dat terwijl de Nederlandse televisiezender RTL eind vorig jaar net besliste het hele genre on hold te zetten nadat in hun reality-programma De villa een geval van grensoverschrijdend gedrag opdook. 

Maar bij VIER en VIJF hebben ze zo hun redenen om reality niet van de menukaart te halen. Het blijkt namelijk het favoriete gerecht te zijn van de jongere kijkers. En laten die nu net de gedroomde prooi zijn van elke televisiebaas. Lineair kijken doen die jongeren niet meer, maar online blijken ze massaal de weg te vinden naar programma’s waarin al eens een relatie wordt getest. Vorig najaar kwamen negen van de twintig meest bekeken programma’s online uit de VIER en VIJF-stal. Met een glansrol voor Love Island, Temptation Island VIPS en Celebs gaan daten

En dus duiken dat soort programma’s in 2020 opnieuw in het zendschema op. “Het is een genre dat we niet willen loslaten”, laat programmadirecteur Annick Bongers weten. Ondanks de schandaalsfeer die er na incidenten in Nederland en Spanje omheen hangt. “Er is tijdens de opnames van de nieuwe Temptation Island niets gebeurd dat niet door de beugel kon”, benadrukt Bongers. “Daar hebben we het de voorbije maanden uitgebreid met de productieploeg over gehad. Er was tijdens de opnames ook constant iemand van de zender aanwezig om een oogje in het zeil te houden.” 

Totaalpakket

Maar in nieuwe televisietijden is het draaien van zo’n programma slechts een eerste stap. Om dat jongere publiek te bereiken heb je nood aan extra’s die je dan ook nog eens via verschillende platformen de wereld in moet sturen. Daarbij komt de knowhow van een bedrijf als Telenet goed van pas. Aan programma’s als TemptationLove Island of De mol wordt een talkshow gekoppeld en online zijn er massa’s achter de schermen-beelden van te vinden. De slimste mens kreeg een app en de fictiereeks De dag kan je tegenwoordig zelfs naspelen in één van de VR-parken van Telenet. Een aanpak die werkt, zegt Bongers. “Een programma als Love Island maakt qua lineaire kijkcijfers misschien niet meteen indruk, maar het totaalpakket zorgt voor een ongezien bereik. Wat ons betreft ligt daar de toekomst.”

Frances Lefebure vertolkt de hoofdrol in 'Fuck You Very, Very Much'.Beeld RV

Maar niet alleen reality heeft zijn plaats in het nieuwe televisiekijken. Ook fictie wordt in grote hoeveelheden verslonden. Logisch dus dat Bongers ook daarop wil inzetten. Zo komt dit najaar nog de dagelijkse reeks Mijn slechtste beste vriendin op antenne. Een serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Ilse Beyers, de voormalig hoofdredactrice van Dag Allemaal met Eva van der Gucht, Maaike Cafmeyer, Kim Hertogs, Clara Cleymans en Ella-June Henrard in de hoofdrollen.

De reeks zou VIER een kans kunnen geven om in de felbevochten vooravond voet aan grond te krijgen, maar Bongers wil wat dat betreft nog niet in haar kaarten laten kijken. “We zijn al een tijd aan het onderzoeken op welke manier we in het tijdsslot net voor primetime meer kijkers naar VIER kunnen halen. Of Mijn slechtste beste vriendin daar het aangewezen programma voor is moet nog blijken.” 

Fictieoffensief

Die reeks is niet de enige speerpunt in het fictieoffensief van VIER. Ook Jelle De Beule, Koen De Poorter en Rik Verheye werken met Nonkels aan een fictieproject voor VIER. De schrijvers van Bevergem komen met Grond op de proppen. Pedro Elias, Evelien Broekaert, Tom Baetens en Youri Boone hebben dan weer het scenario voor De kist klaar. En Frances Lefebure ten slotte mag de hoofdrol spelen in de komische reeks Fuck You Very, Very Much.

Een behoorlijk indrukwekkend lijstje. Zeker in tijden waarin Vlaamse fictie, volgens de zenders, onbetaalbaar geworden is. Of wordt dat prijskaartje overdreven? “We hebben nu inderdaad vijf grotere fictieprojecten op stapel staan, maar je mag je daar niet op miskijken”, zegt Bongers. “De meeste van die reeksen hebben al een heel traject doorlopen. Bij sommige ervan werken we al meer dan twee jaar om de financiering rond te krijgen.”

De opvallendste nieuwkomers

Help mijn borsten staan online!

Evi Hanssen neemt ons naar de donkerste kant van het internet. Waar je pikante selfie plots niet meer privé is, waar de lieve jongen die met je dochter aan het chatten is plots een man van 57 jaar blijkt te zijn en waar die ene gênante foto het perfecte middel blijkt te zijn om je af te persen.

Vanaf 27 januari

Influencers

In Influencers wordt de draak gestoken met mensen die zich via sociale media een gooi doen naar hun eigen vijf minuten #InstaFame. Een project van Koeken Troef, het productiehuis van Bart De Pauw die ook als regisseur achter de camera staat.

Het parket

Voor de eerste keer in zijn bestaan opent Het parket de deuren om een inkijk te geven in zijn werking. Eén jaar lang volgen de cameraploegen alle activiteiten voor en achter de schermen van 80 magistraten en 200 medewerkers, verspreid over drie afdelingen in Gent, Oudenaarde en Dendermonde.

Over de oceaan

Zes BV’s zonder enige zeilervaring, steken met een zeilboot de Atlantische Oceaan over. Onder het toeziend oog van een ervaren kapitein, maar zonder enige ondersteuning van buitenaf. We kunnen nu al verklappen dat Otto-Jan Ham, Jani Kazaltzis, Charlotte Vandermeersch, Evi Hanssen, Imke Courtois en Dominique Persoone de overkant wel degelijk hebben gehaald. Maar om te weten hoe ze dat precies hebben gedaan zal u toch moeten kijken.