Direct naar artikelinhoud
Openbare Omroep

Voormalig nieuwsanker Lynn Wesenbeek in raad van bestuur VRT

Voormalig nieuwsanker Lynn Wesenbeek in raad van bestuur VRT
Beeld Karel Duerinckx

Voormalig VTM-coryfee Lynn Wesenbeek zal vanaf volgende maand in de raad van bestuur van de VRT zetelen. Zij wordt door Open Vld naar voor geschoven.

en

Officieel beslist de Vlaamse regering pas vrijdagmorgen over de precieze samenstelling van het hoogste bestuursorgaan bij de openbare omroep. Maar donderdagavond al lekten een aantal namen uit die door de diverse partijen naar voor worden geschoven. De krant De Tijd kwam te weten dat Open Vld Lynn Wesenbeek een plaats in de raad wil geven. Voor het tweede zitje schuift de partij oud-VRT-journalist Dirk Sterckx naar voor, die al in de raad zetelde. 

Bij sp.a is Vivi Lombaerts, partner van John Crombez en gewezen woordvoerder van Johan Vande Lanotte, de kandidaat. Voor Groen neemt voormalig Vlaams Parlementslid en cultuur- en mediaspecialist  Bart Caron de plaats van Freya Piryns over. Bij Vlaams Belang, dat na het verkiezingssucces twee zitjes mag claimen, viel de keuze op Eric Deleu, die eerder al in de raad zetelde, en Jan Huijbrechts. Die laatste was  bestuurder bij De Warande, schrijft militair-historische boeken en publiceert op doorbraak.be. Omdat er in de raad van bestuur minstens een derde vrouwen moet zetelen, moesten alle partijen zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat voor elk mandaat naar voren schuiven. Enkel Vlaams Belang beperkte zich tot twee mannelijke kandidaten. 

Continuïteit

Bij N-VA kiest men voor continuïteit en worden de vier huidige bestuurders – Charlotte Verhaeghe, Nico Moyaert, Stefaan D’Haeze en Philippe Beinaerts – opnieuw voorgedragen. Charlotte Verhaeghe is als advocate verbonden aan het kantoor Praxislaw en was de voorbije jaren ondervoorzitter van de raad. Nico Moyaert is fractiesecretaris van de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. Philippe Beinaerts deed televisie-ervaring op bij productiehuis Telesaurus en als politiek journalist bij VTM en is kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever.  Stefaan D’Haeze tenslotte is rechter in ondernemingszaken aan de rechtbank van Gent. 

Eerder al raakte bekend dat Luc Van Den Brande (CD&V) nog twee jaar langer voorzitter blijft. Hij zou zichzelf opvolgen: Van den Brande zit al twee termijnen de raad van bestuur voor. Doorgaans gaat de ministerpost van Media (in deze regering is dat Benjamin Dalle, ook van CD&V) en die van het voorzitterschap van de raad van bestuur ook niet naar één en dezelfde partij, maar van die ongeschreven regel zou er nu afgeweken worden.  Naar wie het tweede CD&V-zitje gaat was gisterenavond nog niet duidelijk.