Direct naar artikelinhoud
Criminaliteit

Tienerbende houdt Tildonk in haar greep: ‘We durven niet meer alleen over straat in ons eigen dorp’

Enkele stamgasten van Zaal Concordia - de zestig voorbij - deelden al in de klappen.Beeld Photo News

Tildonk, een landelijke gemeente van zo’n 3.000 inwoners, zit met een probleem dat je eerder in de grootstad zou verwachten. Een jongerenbende terroriseert het dorp al maanden. Twee leden werden eerder deze week opgepakt, een van hen is in een gesloten instelling geplaatst.

, en

De pv's die werden opgesteld tegen de leden van de bende, stuk voor stuk Vlaamse jongens tussen de 15 en 17 jaar jong, lopen op tot een hoge stapel. Inbraken en vernielingen. Grafzerken beschadigd. Mensen afgedreigd. Drugsdeals. Sommigen poseren met (al dan niet echte) wapens op sociale media. De bende - soms met vier, soms twintig man sterk - lijkt voor niets terug te deinzen. Dat werd op 24 december pijnlijk duidelijk toen ze enkele gepensioneerde mannen te lijf ging op de stoep aan een dorpscafé.

Intimideren

"Met enkele mannen onderhouden we al jaren een gezamenlijke moestuin", vertellen enkele stamgasten anoniem. Ze willen in geen geval met hun naam in de krant uit schrik voor represailles "We kweken zowat alle groenten. Om ons bezig te houden en omdat het gewoon plezant is. Maar sinds een goed jaar wordt er materiaal gestolen en vernield of beschadigden ze planten en onze watertonnen. Soms vinden we ook restanten van joints op ons veld. Dat deert ons niet: als die gasten een joint willen roken in het veld, mogen ze gerust. Maar ze moeten van ons materiaal afblijven. Dat is toch niet te veel gevraagd?" 

Dus riep één van de mannen dat de vandalenstreken moesten stoppen toen een zevental van hen passeerde - kap op hun hoofd, sjaal voor het aangezicht. Een paar seconden later werd een 63-jarige buurtbewoner tegen de grond geslagen en stortten de jongeren zich op enkele zestigers, die zich niet lieten doen. "Het is triest dat het zover is moeten komen", vertellen ze. "Wij komen naar het café om ons te amuseren. Sommigen kennen elkaar al bijna veertig jaar - nooit zijn er problemen geweest. Maar die jongeren verzieken de boel voor iedereen. Een van hen haalde zelfs zijn geslachtsdeel boven en liet tijdens het weglopen een mes zien om ons te bedreigen. De dagen nadien bleven ze opduiken aan het café. Puur om ons te intimideren."

Dat de bende het dorp stilaan in haar macht heeft, klinkt het. "Wanneer we buitenkomen, hebben we altijd het gevoel dat we in de gaten worden gehouden", vertelt een buurtbewoner. "We durven niet meer alleen over straat in ons eigen dorp."

Drugs, inbraken en geweld

Ook een moeder en haar tienerdochter, die enkele maanden optrok met de bende maar er niets meer mee te maken heeft, willen anoniem hun verhaal doen. "Sinds de zomervakantie is het geëscaleerd", vertelt de dochter. "Ze gebruiken en dealen drugs, beschieten katten van buurtbewoners met een luchtkarabijn. Vorig jaar zijn hier zes honden gestorven aan vergiftiging. Ik heb een sterk vermoeden dat zij daar ook mee te maken hebben. En bij een inbraak op de middelbare school hebben ze heel wat schade aangericht (voor 30.000 euro, red.)." 

Maar daar stopt het niet, zegt haar moeder. "Er valt niet met hen te praten. Ze hebben ons meermaals bedreigd en mijn dochter meermaals geslagen."

Bewijsmateriaal

Woensdagavond werden twee jongens opgepakt en werd een van hen in een instelling geplaatst. De lokale recherche bestudeert alle beelden die de jongeren zelf op sociale media hebben gezet en de interventiedienst houdt een extra oogje in het zeil.

Haachts Burgemeester Steven Swiggers (Open Vld), die zelf in Tildonk woont, is ervan overtuigd dat er snel een doorbraak komt in het onderzoek. "De voorbije dagen hebben onze mensen heel wat bewijsmateriaal verzameld. Het moeilijkste blijft de minderjarigen op heterdaad te betrappen. Maar we zijn op het goede spoor."

De ouders van een van de bendeleden wilden gisteren anoniem hun kant van het verhaal vertellen, maar kregen op het laatste moment een spreekverbod opgelegd door de jeugdrechtbank.