Orde der artsen waarschuwt voor "pret"-echo's

De nationale raad van de Orde der artsen waarschuwt voor de gevaren van zogenaamde "pret- of souvenir"-echo's, echografieën met niet-medische doeleinden die thuis bij zwangere vrouwen worden gemaakt. "Een "souvenir"-echo met commerciële doeleinden biedt geen enkel voordeel dat opweegt tegen het risico voor de foetus", stelt de raad in een nieuw advies.

"Pret"-echo's worden gemaakt met een compacte echoscanner, die elke zwangere vrouw thuis zelf kan gebruiken om 2D-, 3D- en zelfs 4D-foto's en -filmpjes te maken van een ongeboren baby. Aanbieders van de dienst stellen dat aan alle veiligheidsnormen voldaan wordt, en dat echografieën niet schadelijk zijn voor de foetus.

Daar zet de Orde der artsen echter vraagtekens bij in een nieuw advies. "De intensiteit van de ultrasone geluiden bij een "souvenir"-echo wordt bepaald door het streven naar een esthetisch en kwalitatief beeld dat aangenaam is om te bekijken en begrijpelijk is voor de ouders", luidt het. "Een langere blootstelling aan ultrasone geluiden kan de lichaamstemperatuur van de foetus verhogen, met nadelige gevolgen."

Correct informeren

De orde wijst erop dat die risico's als "miniem" worden beschouwd bij medische echografieën, die wel degelijk in het belang van moeder en kind zijn. Er worden namelijk voorzorgsmaatregelen genomen en de intensiteit en duur van de echo worden beperkt tot wat strikt noodzakelijk is voor de diagnose, klinkt het.

Daarnaast stelt de nationale raad in zijn advies dat het banaliseren van echografieën, het risico creëert dat de onderliggende medische handeling ook gebanaliseerd wordt. "Bij een "souvenir"-echo moet de zwangere vrouw correct geïnformeerd worden dat het niet gaat om een medische tussenkomst, maar om een risicohandeling zonder diagnostisch belang."

De Orde der artsen roept dan ook op tot een reglementering van het gebruik van thuisecho's.

Meest gelezen