Raad van bestuur VRT blijft bedankje voor bewezen diensten

© luc daelemans

De politieke partijen vaardigen vooral oude getrouwen af in de raad van bestuur van de VRT.

Simon Andries

Dat voorzitter Luc Van den Brande (CD&V) nog twee jaar langer aan zet blijft, was al geen verrassing meer. Maar de Vlaamse regering hakte vandaag ook de knoop door over alle twaalf zitjes in de raad van bestuur van de VRT. Die zitjes worden verdeeld op basis van de verkiezingsuitslag en zijn dus politieke benoemingen. Dat weerspiegelt zich ook nu opnieuw in de keuzes van de partijen. De nieuwe leden zijn in het algemeen oude getrouwen die hun diensten hebben bewezen voor hun partij. Al hebben de meesten voor alle duidelijkheid wel een link met de media.

Zo vaardigt Vlaams Belang, dat door zijn goede uitslag weer twee zitjes kan claimen, twee oude rotten af met Eric Deleu en Jan Huijbrechts. Vooral de naam van Deleu doet een belletje rinkelen. Deleu is een reclameman en zetelde voor Vlaams Belang al driemaal als lid van de raad van bestuur van de VRT. Na een intern conflict stapte hij in 2010 op bij Vlaams Belang, maar hij wordt nu gerehabiliteerd. Huijbrechts was dan weer gemeenteraadslid en provincieraadslid voor Vlaams Belang en schreef onder meer voor Vlaams-nationalistische media als Doorbraak.be.

‘Oude paters’

Bij Open VLD blijft Dirk Sterckx, voormalig Europees Parlementslid en ex-journalist bij de VRT, zetelen. De liberalen sturen met gewezen VTM-boegbeeld Lynn Wesenbeek ook een nieuw gezicht naar de VRT. Wesenbeek is de ex-vrouw van Open VLD-politicus Geert Versnick en bleef altijd in liberale kringen rondcirkelen.

Groen schuift ex-Vlaams Parlementslid Bart Caron naar voren, die daar jarenlang de media volgde. CD&V koos naast Van den Brande voor Rozane De Cock, professor mediastudies aan de KU Leuven en lokaal actief voor CD&V in de Aarschotse deelgemeente Gelrode. De SP.A koos dan weer voor Vivi Lombaerts, de gewezen partner van ex-partijvoorzitter John Crombez en jarenlang partijwoordvoerder.

De N-VA koos, zoals aangekondigd, voor haar ‘oude paters’. Haar vier afgevaardigden blijven gewoon op post. Dat is goed nieuws voor ondervoorzitster Charlotte Verhaeghe, die verbonden is aan het advocatenbureau Praxislaw, Philippe Beirnaerts, de Antwerpse kabinetschef van N-VA-voorzitter Bart De Wever, Stefaan D’haeze, rechter en ex-afgevaardigd bestuurder van de Gentse Handelsbeurs, en Nico Moyaert, de fractiesecretaris van de N-VA in het Vlaams Parlement.

Financieel extraatje

Afgaande op de namen die nu voorgedragen worden, blijft de benoeming een heel partijpolitieke aangelegenheid. Voor de stevige vergoedingen moeten de voorgedragen leden het niet doen - die zijn stevig afgebakend - maar ze kunnen wel rekenen op een financieel extraatje.

Een gewoon lid van de raad van bestuur, die minstens twee derde van de vergaderingen bijwoont, verdient op jaarbasis een vast bedrag van 3.250 euro bruto. Daar komt nog 325 euro ‘presentiegeld’ bovenop per bijgewoonde vergadering. Voor de voorzitter van de raad van bestuur worden die bedragen verdubbeld. Ter vergelijking: voorzitter Luc Van den Brande verdiende volgens het meest recente jaarverslag 27.490 euro bruto in 2018. Voor de gewone leden schommelt dat bedrag tussen de 8.000 en 10.000 euro bruto.

  • Correctie. In een eerdere versie van dit stuk stond foutief dat Jan Huijbrechts voor ’t Pallieterke schreef.

Een goede raad voor de VRT

Allicht vrijdag kennen we de nieuwe raad van bestuur van de VRT. Ideetje van Walter Zinzen: misschien eens mensen kiezen die het belang van de omroep vooropstellen?

Krokodil moet VRT toekomst geven

De ministerraad beslist vandaag naar alle waarschijnlijkheid dat Luc Van den Brande (75) nog twee jaar voorzitter van de raad van bestuur van de VRT blijft. Dat is geen goed nieuws voor ceo Paul Lembrechts.