© shutterstock

Het perfecte cadeau? Doe niet té veel moeite

Geen idee welk kerstcadeau je moet kopen voor je moeder, je tante of het nieuwe lief van je zus? Een wild idee: vraag hen wat ze nodig hebben. Volgens marketingspecialist Jeff Galak van de Amerikaanse Carnegie Mellon University is het de beste manier om een goed cadeau te geven.

tib

Volgens het onderzoek van Galak en de zijnen focust de schenker zich bij het kiezen van een cadeau zich vooral op het moment waarop het cadeau zal opengaan, terwijl diegene die het krijgt zich vooral afvraagt of het een nuttig cadeau is. Een verrassing heeft een groter 'wauw'-effect, maar de ontvanger is blijer met iets wat hij effectief nodig heeft.

Uit een ander experiment bleek dat we ook veel te hard ons best doen om cadeaus te zoeken die bij elk individu passen. Het is niet erg om hetzelfde cadeau aan meerdere mensen te geven, als het een goed cadeau is. Hoe meer verschillende cadeaus je koopt, hoe groter de kans dat er een miskoop tussen zit. En dat terwijl uit het experiment net bleek dat niemand zich echt beledigd voelt wanneer hij of zij een cadeau krijgt dat je al eens eerder hebt gegeven.

Uit een ander onderzoek bleek dan weer dat mensen gelukkiger zijn met geschenken uit een lijstje dan met verrassingen, en soms zelfs met cash geld. Eén grote uitzondering volgens onderzoeker Francis Flynn van de Stanford University: geef nooit cash aan je lief of je echtgenoot/echtgenote. Tenslotte: een cadeaubon kan een oplossing zijn, maar volgens onderzoek van psychologe Mary Steffel aan de Northeastern University koop je die best niet té gebonden aan een bepaalde winkel of plaats. "Als je niet weet wat de ontvanger precies wil, hou het flexibel", zegt ze.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties