© Photo News

Bussen De Lijn voldoen niet aan LEZ-regels: In 2019 al 37.350 euro aan boetes

De Lijn kreeg in 2019 in Brussel en Antwerpen respectievelijk 35.350 en 2.000 euro aan boetes opgelegd omdat haar bussen niet voldeden aan de regels met betrekking tot de lage-emissiezone (LEZ) in die steden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Marino Keulen (Open Vld).

Vanaf 2020 geldt de LEZ ook voor bussen met Euro III motor en dat stelt De Lijn voor problemen omdat dergelijke bussen een aanzienlijk deel vormen van haar wagenpark. “Na de afronding van de levering van bussen die besteld werden in 2017-2018 zullen verspreid over Vlaanderen nog circa 450 bussen met Euro III motor in gebruik zijn”, aldus Vlaams minister Peeters.

Verschuivingsplan

“Om zoveel mogelijk Euro III bussen uit de LEZ te houden wordt een verschuivingsplan uitgevoerd waarbij in eerste instantie binnen een provincie voertuigen worden geconcentreerd om te worden ingezet op routes van en naar een LEZ. In een tweede fase volgen mogelijk verschuivingen vanuit andere provincies. Doelstelling is de LEZ-boetes maximaal te vermijden”, zei Lydia Peeters.

Als de eerste fase verschuivingen is afgerond, zullen in Brussel nog een tiental ingezette voertuigen niet LEZ-conform zijn. Voor Antwerpen gaat het om een 60-tal voertuigen en in Gent om een 15-tal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer