Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Jan Raes wordt interim-directeur Opera Ballet Vlaanderen

Jan Raes.Beeld Marco Borggreve

Na het plotse vertrek van algemeen directeur Bart Van der Roost wordt Jan Raes ad interim directeur van Opera Ballet Vlaanderen. Dat heeft De Morgen uit goede bron vernomen. Zijn aanstelling heeft ook gevolgen voor de top van Bozar.

en

Eind vorig jaar kondigde Opera Ballet Vlaanderen aan dat de samenwerking met algemeen directeur Bart Van der Roost “in onderling overleg” werd stop gezet, na een “verschil in visie over de organisatie van de onderneming”. Begin januari zou de procedure om een opvolger te vinden in gang worden gezet.

Maar na de raad van bestuur van vrijdag werd prompt een (tijdelijke) opvolger aangesteld. Jan Raes, intendant van het Amsterdamse Concertgebouworkest, wordt directeur ad interim. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Raes was tot voor kort directeur in het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

“We zijn blij dat we op deze korte termijn kunnen rekenen op de enorme ervaring van Jan Raes om de continuïteit van ons huis te waarborgen”, zegt voorzitter André Gantman in een persbericht. “Ondertussen wordt de procedure opgestart om een algemeen directeur aan te werven.”

De haast waarmee dit gebeurt, stuit op wrevel bij het personeel van Opera Ballet Vlaanderen. “Het personeel kreeg over het vertrek van Bart te horen op 23 december, vlak voor ze een voorstelling moesten spelen. Van veel respect getuigt dat niet. Nu vernemen ze weer plots over een aanstelling van een directeur ad interim”, zegt Ine Hermans van de christelijke vakbond ACV. “Op de ondernemingsraad hebben we vernomen dat de ad interim directeur al start half februari, zonder enige uitleg welk profiel men wil aanstellen, waarom dit zo vlug moet gaan en wat zijn opdracht zal zijn.”

Er worden ook vragen gesteld bij de keuze voor een ad interim-directeur. “De organisatie kan zakelijk verder tot er een nieuwe vacature is uitgeschreven”, meent Robrecht Vanderbeeken van de socialistische vakbond ACOD. “Is dat om Jan Raes al meteen in een rechte lijn naar een vaste aanstelling te krijgen? De grootste publieke cultuurinstelling verdient beter.”

De aanstelling van Raes heeft ook op andere plaatsen gevolgen. Niet alleen bij het Concertgebouworkest in Amsterdam, maar ook bij de federale kunstinstelling Bozar, in Brussel. Samen met de Zwitsere operaregisseur Christian Longchamp en de huidige, omstreden directeur Paul Dujardin, was Raes één van de laatst overgebleven kandidaten om Bozar te leiden. Vanderbeeken: “Door Jan Raes nu al op te vissen als ad interim is Dujardin in Bozar op het droge. Dit politiek lobbywerk doorkruist democratische aanstellingsprocedures.” (EWC/PG)