Direct naar artikelinhoud
Michelin

Michelin-sterren zorgen voor kleine rel in Frankrijk: wijlen Bocuse raakt ster kwijt

Paul Bocuse.Beeld REUTERS

55 jaar lang stond het restaurant van de overleden Franse chef Paul Bocuse met drie sterren aan de top van het Michelin-firmament. Tot nu. In de nieuwe Michelin-gids is L’Auberge du Pont de Collonge ‘gedegradeerd’ tot twee sterren.

De Michelin-gids blijft de culinaire bijbel, maar niet voor niets werd de Franse chef Paul Bocuse door het clubje culinaire recensenten omgedoopt tot ‘de paus van de Franse keuken.’ Bocuse, ook wel gekend als Monsieur Paul, overleed in januari 2018 in zijn geboorteplaats Collonges-au-Mont-d’or, op een steenworp van Lyon. Op diezelfde plek was ook L’Auberge du Pont de Collonge, het restaurant dat al sinds 1965 drie sterren op de gevel heeft hangen. Een wereldrecord.

De Michelin-inspecteurs kwamen voor de gids van 2020 echter tot de conclusie dat het restaurant ‘voortreffelijk blijft, maar niet langer op het niveau van drie sterren’. Het restaurant, dat al sinds 2011 geleid wordt door een trio van chefs, kreeg donderdag de baas van de Michelin-gids, Gwendal Poullenec, over de vloer om het nieuws in hoogsteigen persoon af te leveren. Nog voor het vrijdag in de pers verscheen dus. Etiquette dragen ze hoog in het vaandel bij Michelin.

De ontgoocheling was er niet minder om. De beslissing werd met ‘verdriet’ vernomen door Bocuse d’Or, de organisatie die verschillende restaurants en cafés beheert overheen de wereld. “Hoewel we overweldigd zijn door de beslissing van de inspecteurs, is er één iets dat we hopelijk nooit verliezen en dat is de ziel van Monsieur Paul”, klinkt het in een statement.

In de Franse pers deed het nieuws alvast veel stof opwaaien. Volgens verschillende waarnemers is het ongehoord dat de Michelin-gids net aan Monsieur Paul raakt. Legendes laat je nu eenmaal ongemoeid. “Er was een tijd voor Paul Bocuse en een tijd na Paul Bocuse”, zegt Didier Quemener, chef van het Parijse restaurant Plain Ouest op tv-zender France 24. “Verschillende van mijn collega’s vragen zich af of we Bocuse en zijn nalatenschap wel mogen behandelen als eender welk restaurant?” Of was het de Michelin-gids vooral om de publiciteit te doen? Enkel in Frankrijk kan zo een vraag tot een nationaal debat leiden.

De hetze zette vooral Bocuses erfenis nog eens in de verf. Niet voor niets omschreef de Amerikaanse krant The New York Times hem als ‘een onvermoeibare pionier’. “Hij was de eerste chef de kunst van het koken deed versmelten met een marktdenken - daarbij gebruikmakend van zijn keuken en figuur om een rijk aan restaurants te openen over de hele wereld.”