Direct naar artikelinhoud
Conflist VS-Iran

Trump: ‘Khamenei moet op zijn woorden letten’

Ayatollah Ali Khamenei tijdens het vrijdaggebed in Teheran.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran ervoor dat Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, moet opletten wat hij zegt. Trump reageerde daarmee op de harde woorden die Khamenei sprak richting de VS tijdens het vrijdaggebed, waarbij hij voor het eerst sinds 2012 als voorganger optrad.

“De zogenoemde “Hoogste Leider” van Iran, die de laatste tijd niet zo Hoog is geweest, heeft enkele nare dingen gezegd over de Verenigde Staten en Europa”, schreef Trump in een tweet. “Hun economie stort in elkaar en hun mensen zien af. Hij moet heel goed op zijn woorden letten!”

Twitter bericht wordt geladen...

Khamenei (80) ging vrijdag voor het eerst in acht jaar voor tijdens het vrijdaggebed in Teheran. In zijn rede trok hij onder meer fors van leer tegen de VS. “De raketaanval op de Amerikanen in Irak was een slag in het gezicht van een arrogante macht en het bewijs dat God met ons is”, aldus de ayatollah, die de dag waarop Iran Amerikaanse doelen aanviel “een dag van God” noemde.

Ook sprak hij zijn steun uit voor de Revolutionaire Garde, het Iraanse militaire elitekorps. Hij zei tegen de aanwezigen, die onder meer “Dood aan Amerika” scandeerden, dat de Garde hun strijd nu ook buiten de Iraanse landsgrenzen mag voeren, aangezien de VS de hooggeplaatste Iraanse generaal Qassem Soleimani hebben gedood. Hij riep de Amerikaanse troepen op om de regio te verlaten.