Onze reporter test foute kersttruien want vandaag mág het

Vandaag is het de derde vrijdag van december. Als dat nog geen jingle-belletje doet rinkelen, dat betekent: Foute Kersttruiendag. De Amerikaanse traditie om in kersttrui te gaan werken of naar school te gaan, is enkele jaren geleden ook naar ons land overgewaaid en krijgt steeds meer bijval. Onze reporter ging alvast enkele exemplaren uitproberen, met wisselend resultaat.

Thomas JANSEN/Hanne DE BELIE

De foute kersttrui dook voor het eerst op in ‘Bridget Jones’s Diary’, de Amerikaans-Britse film uit 2001. Terwijl Mark Darcy, gespeeld door Colin Firth, er toen nog geen te beste beurt mee maakte bij Bridget Jones (Renee Zellweger), zijn de truien de laatste jaren hipper dan ooit. Tegenwoordig zijn ze bij zowat alle grote ketens te verkrijgen. “Bij ons liggen de kersttruien ook al een aantal weken in de rekken”, zegt Marianne Nerinckx, woordvoerder van H&M. “Ze zijn al enkele jaren populair, en we hebben de indruk dat die interesse zeker niet vermindert.” Ook bij JBC, waar de kersttruien sinds midden november te verkrijgen zijn, ziet men dat de kersttruien nog populairder geworden zijn dan vorig jaar.

Enkele jaren geleden riepen enkele Amerikaanse modebloggers de derde vrijdag van december al uit tot Foute Kersttruiendag. Daar speelt Save The Children, een organisatie voor de kinderrechten die niet in ons land, maar wel in Nederland vertegenwoordigd is, nu handig op in. “Ons motto is: ‘Doe iets goeds met je foute kersttrui’. We roepen iedereen op om drie euro te doneren als ze een foto van hun foute kersttrui delen op sociale media”, zegt woordvoerder Rick Goverde. “De bedoeling is dat mensen samenleggen om bijvoorbeeld hun baas of leerkracht in zo’n foute kersttrui te mogen fotograferen. Met het geld kunnen wij de sfeer, de warmte en de gezelligheid van Kerstmis ook doorgeven aan kinderen in oorlogsgebied en vluchtelingenkampen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer