© WH

Acht procent drinkt en rijdt toch met oudjaar

Acht procent van de mensen die met de auto weggaan met oudejaar drinken toch nog zeven glazen of meer alcohol. Dat blijkt uit een rondvraag van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De meesten denken dat het alcoholgehalte daalt, als je bij die drank goed eet of wat koffie drinkt achteraf. Maar dat klopt dus niet.

De meeste Belgen doen het goed en zijn van plan hun voorzorgen te nemen met de feesten. 32 procent viert thuis, 30 procent drinkt niet, 14 procent blijft slapen en 17 procent neemt het openbaar vervoer of een taxi.

Maar van de mensen die wel de auto nemen tijdens de feestdagen, drinkt 8 procent toch zeven glazen of meer. Een op de vijf Belgen gelooft bovendien in wondermiddeltjes om het alcoholniveau in het bloed te doen dalen.

Vincent Leus, vader van de verongelukte Emilie (18), ijverde eerder deze week in deze krant voor het schrappen van het verschil tussen ‘geïntoxiceerd’ en ‘dronken’ rondrijden. Zijn pleidooi volgde op de vergoelijkende reacties nadat minister Borsus ­tegen de lamp liep, na een glaasje (of twee) te veel. De politicus had zo’n 1 promille alcohol in zijn bloed, in plaats van de toegelaten 0,5.

"Slechts geïntoxiceerd"

Leus – die al jaren strijdt tegen alcohol in het verkeer nadat zijn dochter en twee vriendinnen werden doodgereden – hekelt de magere reacties achteraf. “Maar wat mij nog bozer maakt, is de vergoelijkende commentaar dat hij ‘niet dronken was, maar slechts geïntoxiceerd’. Alsof dat minder erg is.”

Hij wil dat verschil weg, zodat niemand zich nog kan wegsteken achter het argument dat hij wél te veel had gedronken, maar niet dronken was. Maar verkeers­experts en politierechters zijn daar geen voorstander van.

De bestuurder die zijn dochter omverreed had bijvoorbeeld 1,6 promille in zijn bloed, maar werd niet dronken beschouwd. En dat scheelt fors in de strafmaat, “en ook in de afwikkeling van het ongeval. De verzekeraars komen niet tussen bij een dronken ­bestuurder, wel wanneer je ‘maar’ geïntoxiceerd bent”, ­aldus Leus.

"Pak alcohol even streng aan als tabak"

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) wil dat de regering alcohol even streng aanpakt als tabak. De prijzen zouden fors moeten stijgen en ook reclame voor alcohol moet beperkt of zelfs helemaal verboden worden.

Die reclame is overvloedig aanwezig en dat is een probleem, meent het VAD. Net als op reclame voor tabak zouden hier ook maatregelen genomen moeten worden. De inhoud van de reclame zou veel soberder moeten worden en alcohol mag niet meer voorgesteld worden als onmisbaar in aantrekkelijke en sportieve situaties. In Frankrijk gebeurt dat al jaren, en daar had het een voelbaar effect op de alcoholconsumptie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER