© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een PIEPSHOW van een oud verhaal … Waar de sterre bleef stille staan

Op het plein voor de Begijnhofkerk van Sint-Truiden staat een houten huisje met zadeldak maar zonder dakgoot of schouw, bovendien zonder ramen of deur. Wie dichterbij komt, ziet in dit besloten wolkengrijze bouwsel enkele kleine ronde kijkopeningen.

Jozef Croughs

De eerste inkijk is verrassend: drie koningen of magiërs volgen vanuit het verre oosten een nieuwe, unieke ster. In de tweede kijkdoos meldt de engel Gabriël aan het jonge meisje Maria: als maagd zal ze een kind baren. Vervolgens gaat Maria op bezoek bij haar oude nicht Elisabeth en als laatste zie je een herder, die al een leven lang met schapen rondtrekt.

Op Kerstdag wordt het adventshuisje wordt een kersthuisje.

Tafereel vijf toont Maria en Jozef die hun pasgeboren kind koesteren terwijl os en ezel voor wat warmte zorgen. Dezelfde nacht nog komen de herders op bezoek. In hun eenvoud beseffen zij dit unieke wonder. 6 januari opent het zevende luik de aankomst van de drie vreemde koningen uit het verre oosten. Waar de sterre bleef stille staan, loven en eren zij de pasgeboren messias en tot slot het tafereel van de vlucht van jozef met Maria en de baby, gezeten op een ezeltje.

Deze merkwaardige kerstinstallatie is een initiatief van het Begijnhof Buurtcomité, met deskundig advies van Hugo Duchateau. Het oertypisch westers huisje is geïnspireerd door de huissculpturen van architect en beeldend kunstenaar Jos Delbroek. Met textielresten en ijzerdraad maakte Herman Duchateau de kerstbeelden, die door zijn moeder en zus Bea zijn aangekleed en beschilderd. Belangstellenden kunnen de opmerkelijke initiatieven van het Begijnhof Buurtcomité op facebook volgen. Info begijnhof.buurtcomite@gmail.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer