Direct naar artikelinhoud
Megxit

Harry en Meghan verliezen koninklijke titels

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan verliezen hun koninklijke titels.Beeld AFP

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan verliezen hun koninklijke titels. Dat heeft Buckingham Palace zaterdagavond bekendgemaakt. Tevens hebben ze voortaan geen recht meer op toelagen en moeten ze de 2.6 miljoen euro die ze hebben gebruikt voor de renovatie van hun boerderij terugbetalen.

Harry en Meghan hadden tien dagen geleden bekend gemaakt naar Canada te verhuizen en een groot deel van hun koninklijke taken neer te willen leggen. Koningin Elizabeth heeft nu duidelijk gemaakt dat er geen sprake kan zijn van ‘een progressieve rol binnen het koningshuis’, zoals het duo voor ogen stond. Er bestaat niet zoiets als een koninklijk deeltijdwerk.

Wel blijven Harry en Meghan geliefde familieleden, zo verzekerde de vorstin. ‘Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde leden van mijn familie blijven’, luidde haar verklaring. ‘Ik wil ze bedanken voor al hun toegewijde werk in dit land, in het Gemenebest en daarbuiten. En ik ben heel trots dat Meghan zo snel één met de familie is geworden.’

De twee willen liever niet meer in Engeland wonen omdat ze teveel last zeggen te hebben van de tabloidpers. Hun niewe hoofdverblijf is een villa van omgerekend zo’n 16 miljoen euro op een eiland nabij Vancouver. De hertog en hertogin van Sussex, zoals ze sinds hun bruiloft bekend staan, gaan wel door met liefdadigheidswerk. Meghan wil ook graag weer in Hollywood werken.

Queen Elizabeth met haar kleinzoon Harry en diens vrouw Meghan.Beeld REUTERS

Harry (35) en Meghan (38) zullen niet worden aangesproken als zijne en hare koninklijke hoogheid. Wel zal Harry in de volksmond gewoon bekend blijven staan als Prins Harry. ‘Megxit’ heeft de publieke opinie in het Verenigd Koninkrijk verdeeld. Veel Britten gunnen de twee hun vrijheid, maar vinden tegelijkertijd dat ze daarbij financieel geheel op eigen benen moeten staan.

Na hun bruiloft hadden ze Frogmore Cottage, hun boerderij in de buurt van Windsor Castle, voor miljoenen laten onknappen. Dat geld moeten ze nu teruggegeven. De 93-jarige vorstin betreurt de besissing, maar heeft zich erbij neergelegd. Graag had ze gezien dat Harry en Meghan haar waren blijven vertegenwoordigen tijdens officiele verplichtingen.

Harry en Meghan hebben meerdere processen tegen Britse media lopen. Zo heeft Meghan The Mail on Sunday aangeklaagd vanwege de publicatie van een emotionele brief die ze aan haar vader Thomas had geschreven. De krant is van plan om de vader als getuige op te roepen en hij heeft al verklaard om bereid zijn tegen zijn dochter te getuigen. Ook Meghan zelf kan een oproep verwachten.

Kranten na de aankondiging van Harry en Meghan.Beeld AFP