Josien Baetens in haar atelier in Mechelen. © Naomi Temmerman

Mechelse ontwerpster maakt tijdloze én duurzame juwelen in gerecycleerd goud en zilver

Liefhebbers van strakke en tijdloze sieraden moeten zeker eens langsgaan bij Josien Baetens (30). De Mechelse juweelontwerpster heeft nog tot eind februari een pop-up met open atelier. Leuk om weten: Josien maakt alles in gerecycleerd goud en zilver.

Ellen Bogaert

Josien was op jonge leeftijd al geïntrigeerd door de edelsmidkunst. Na haar humanioraopleiding besloot ze dan ook haar weg te zoeken als juweelontwerpster. In 2013 behaalde ze aan de kunstschool in Hasselt haar masterdiploma in de beeldende kunsten. Na deze studie ontstond een jaar later het label Josien Baetens Jewelry Design, waarmee ze haar visie op het hedendaagse sieraad vormgeeft.

© By Nouchka

Josien is ondernemer in bijberoep en dat is niet zonder reden. “Op die manier hangt mijn volledige inkomen niet af van mijn juwelen en ben ik ook vrijer in wat ik ontwerp”, vertelt ze. “Voor mij is dat heel belangrijk. Bij het ontwerpen vertrek ik immers niet louter vanuit een visie op wat al dan niet zal verkopen. Ik laat me leiden door intrigerende vormen en maak er dan pas iets draagbaars van.”

Een leven lang mee

We zien strakke en geometrische lijnenspelen, de vormgeving is zeer uitgepuurd. “Ik zie mijn juwelen als designobjecten. Ik volg geen modeseizoenen. Iemand die een stuk uit mijn collectie koopt, moet dit een leven lang kunnen dragen, net omdat het zo tijdloos is”, gaat ze verder. “Seizoenscollecties zal je bij mij dus niet vinden. Wel vul ik de vaste reeks stelselmatig aan met nieuwe ontwerpen. Ook maak ik meestal pas een juweel nadat het is besteld. Op die manier vermijd ik nodeloze overschotten.”

© By Nouchka

Josien laat zich inspireren door architectuur en industriële elementen. “Ik ben iemand die heel snel details opmerkt en vind het interessant om te zien hoe iets in elkaar steekt. De vorm moet me echt aanspreken, alvorens ik er verder mee aan de slag ga.”

Gerecycleerde edelmetalen

Voor de materialen zien we voornamelijk zilver en verguld zilver. Josien experimenteert met verschillende bewerkingsvormen. Zo laat ze soms een deel van het zilver sterk oxideren om zo een zwart vlak in de juwelen tevoorschijn te toveren.

Ook werkt ze uitsluitend met gerecycleerde edelmetalen. “Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk. Ik vind het onverantwoord om de planeet nog verder uit te putten en gebruik daarom ook alleen gerecycleerd zilver en goud”, vertelt ze. “Dat koop ik aan bij een groothandel waarvan ik de zekerheid krijg dat het om gerecycleerde edelmetalen gaat. Oude juwelen worden ingezameld en naar dergelijke groothandels gebracht. Zij smelten alles en maken dit opnieuw zuiver. Het eindproduct is 925 sterling zilver en is geen enkel verschil met ‘nieuw’ zilver.”

© By Nouchka

Eind 2019 kreeg Josien trouwens de wettelijke erkenning als ambachtsvrouw, uitgereikt door de Commissie Ambachtslieden van de federale overheid. “Een mooie kers op de taart voor het vijfjarige bestaan van mijn label.”

Josien heeft in Mechelen nog tot eind februari een pop-up waar je haar aan het werk kunt zien in een open atelier. Naast haar handgemaakte sieraden vind je er ook de kleurrijke bloemencreaties van Sunkissed Flowers. In Antwerpen zijn Josiens juwelen ook te koop bij Edo Collective.

Josien Baetens, Adegemstraat 80, 2800 Mechelen, www.josienbaetens.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER