© *

"Wat je ook doet, serveer je eten nooit op koude borden"

Wat doen bekende chefs tijdens de feestdagen en wat zetten ze op tafel? Wij schotelden zes chefs onze eindejaarsvraagjes voor. Vandaag is het de beurt aan Roger Van Damme, chef van 'Het Gebaar' en sinds dit jaar ook van nieuwe kiprestaurant 'Toque Tok' . Nog meer tips van Roger krijg je vrijdagavond in het nieuwe programma 'Het Perfecte Feestmenu' op zender njam!, waar hij toont hoe je zelf een lekker en haalbaar driegangenmenu in elkaar steekt.

tib

Hoe vier je eindejaar?

“Heel rustig. De restaurants 'Het Gebaar' en 'Toque Tok' zijn gesloten en ik neem de tijd om bij mijn familie te zijn en even op de bank te liggen en naar de kerstboom te staren. Oud op nieuw breng ik door met vrienden.

Wat zet je zelf het liefst op tafel?

“Dat evolueert doorheen de jaren. Er is een tijd geweest dat ik de Japanse keuken zo geweldig vond dat we lekker sushi haalden en vorig jaar heb ik een mooi stuk vlees klaargemaakt. Nu voel ik veel voor de klassiekers en ik denk dat dit het jaar van de gevulde kalkoen wordt. Met oudjaar ga ik met de smoker aan de slag en maak ik dingen als pulled pork en ribben. Ik ben helemaal voor het Amerikaanse smokersgebeuren, ik heb er veel boeken over gelezen en ben het volop aan het ontdekken. Voorlopig is het nog een hobby, maar ik haal er wel altijd dingen uit die ik in mijn restaurants kan gebruiken.”

Wat was jouw culinaire hoogtepunt van het afgelopen jaar?

“Ik heb bij het Japanse restaurant Zuma in Bankok gegeten, daarvan was ik erg onder de indruk. Verder heb ik zelf voor een aantal leuke gasten mogen koken waarvan ik niet gedacht had dat ik ooit die kans zou krijgen. Onder meer Peter Goossens is komen eten en hij heeft me gezegd dat hij de lekkerste steak tartare heeft gegeten. Dat is toch wel een heel mooi compliment”.

Zijn er dingen die je liever niet voorgeschoteld krijgt?

“Ik ben helemaal niet dol op spruiten.”

Met welk dessert scoor je altijd?

“Hou het vooral simpel: een lekkere chocolademousse met slagroom, een tarte tatin of oliebollen, dat lust iedereen graag”.

Heb je een ultieme tip voor wie thuis een feestdiner maakt?

“Maak het jezelf niet te moeilijk en bereid je goed voor, zodat je met je gasten aan tafel kan zitten. Laat een mooi stuk vlees altijd even rusten na het bakken, zodat er geen bloed uitloopt. En warm je borden op voor je ze dresseert: je mag nog zoveel moeite steken in je eten, als je het op koude borden serveert, koelt alles veel te snel af en was het werk voor niets. Doe het in de oven of in de afwasmachine, als ze maar warm zijn.”

Het Perfecte Feestmenu met Roger Van Damme bekijk je vrijdag 16 december op njam! om 17u45, 20u35 en 22u55. Op het menu: kipkroketjes met truffelmayonaise - kip in de oven met frietjes - chocomousse à la Roger

Morgen is het de beurt aan Johan Segers

Lees hier aflevering met Bart Desmidt: "Kook de helft van wat je normaal zou koken"

Lees hier de aflevering met Piet Huysentruyt: "Met kerst doe ik nog altijd graag de klassieke kalkoen"

Lees hier de aflvering met Dominique Persoone: "Smeer wat dennenolie onder het bord voor kerstsfeer"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer