Direct naar artikelinhoud
Corona-virusUpdate

Chinees Nieuwjaar wordt piek voor verspreiding corona-virus, nu ook geval opgedoken in Zuid-Korea

Een verzorger helpt een getroffen patiënt per brancard naar het Jin Yintan-ziekenhuis in Wuhan.Beeld Getty Images

Het nieuwe corona-virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Zondag werden 136 nieuwe gevallen gemeld. Aan de vooravond van Chinees Nieuwjaar, het piekseizoen voor reizen, is de kans groot dat het virus zich over andere steden en zelfs buiten China verspreidt. Intussen is ook in Zuid-Korea het eerste geval van de ziekte opgedoken, wat de vrees voor een epidemie doet toenemen.

Inmiddels zijn in totaal 184 mensen ziek, die allemaal in Wuhan zijn geweest. Britse epidemiologen waarschuwen dat een aantal van 1.700 realistischer is. Dat baseert professor Neil Ferguson van het MRC Centrum voor Analyse van Besmettelijke Ziektes van het Imperial College in Londen op het feit dat het virus ook in andere landen is opgedoken. In Japan is een patiënt ontdekt die via Wuhan was gereisd, Thailand trof het virus aan bij twee Chinese toeristen. Singapore, Vietnam, Nepal, Hongkong en Taiwan monitoren een onbekend aantal patiënten die mogelijk 2019-nCoV, de voorlopige naam voor het onbekende virus, onder de leden hebben.

In Zuid-Korea werd het virus vastgesteld bij een 35-jarige Chinese vrouw die per vliegtuig arriveerde vanuit Wuhan. Ze had zaterdag een ziekenhuis in Wuhan geraadpleegd vanwege een verkoudheid. Ze kreeg er medicijnen voorgeschreven en stapte zondag op een vlucht naar de Zuid-Koreaanse luchthaven in Incheon, waar haar symptomen werden ontdekt. Ze werd in quarantaine geplaatst.

“Ik ben wezenlijk bezorgder dan een week geleden. Dat Wuhan drie gevallen naar andere landen heeft geëxporteerd, impliceert dat er veel meer gevallen moeten zijn dan tot dusver gemeld”, aldus Ferguson. Het MRC Centrum, dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert, voorspelt de omvang van een uitbraak op basis van informatie over de overdracht van het virus, bevolkingscijfers en vluchtgegevens.

Huanan-markt

Wuhan is niet alleen een metropool van elf miljoen mensen, maar ook een belangrijk logistiek knooppunt in midden-China met een internationaal vliegveld, hogesnelheidslijnen en een grote haven. De gemeente voert nu maatregelen in zoals ontsmetting van openbare ruimtes en heeft apparatuur voor temperatuurcontroles op stations geplaatst. De bevolking wordt ontraden naar plaatsen met veel mensenmassa’s te gaan, en enkele grote bijeenkomsten zijn afgelast.

De 136 nieuwe gevallen hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in tegenstelling tot de eerste ziektegevallen geen enkele relatie met de eerste besmettingshaard, de Huanan-markt. Op die groothandel, waar behalve zeevruchten en vis ook gevogelte en andere dieren voor consumptie werden verkocht, begon de uitbraak.

Het nieuwe virus is een minder dodelijk neefje van het beruchte Sars-virus, dat van mens tot mens werd overgedragen. Dat nu ook mensen ziek worden die niet op die markt zijn geweest vinden virologen zorgwekkend, al staat nog niet vast of dit nieuwe corona-virus ook kan overspringen van mens tot mens. In dat geval hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten een groot probleem. Het Chinees Nieuwjaar zorgt de komende veertig dagen voor drie miljard reisbewegingen. Tijdens de grootste migratie ter wereld reizen honderden miljoenen Chinezen in volgepakte bussen, treinen en vliegtuigen naar hun familie of vakantiebestemming.

Luchthaven

Wat betreft internationale verspreiding is het grootste risico de luchthaven van Wuhan, die 19 miljoen mensen bedient, waarvan dagelijks 3.400 passagiers op internationale vluchten. Drie vliegvelden in de Verenigde Staten en de meeste Aziatische luchthavens onderzoeken passagiers uit Wuhan na aankomst op symptomen.

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie noemde zondag de situatie ‘beheersbaar’, maar geeft tegelijkertijd toe dat de bron van het virus nog niet is gevonden en dat de verspreiding ervan niet bekend is. Volgens de Chinese gezondheidsdienst, die sinds vrijdag de beschikking heeft over testsetjes waarmee sneller duidelijk wordt of iemand met koorts, hoest en ademhalingsklachten inderdaad aan het corona-virus lijdt, beperkt de uitbraak zich tot Wuhan. 

Dat leidt tot argwaan op de Chinese sociale media. “Het virus kan zich dus internationaal verspreiden, maar niet binnen China?” aldus internetgebruikers. De Hongkongse krant South China Morning Post meldt op gezag van anoniem sprekend medisch personeel dat in twee andere steden, Shanghai en Shenzhen, ook sprake is van vermoedelijke besmettingen. Dat blijft onbevestigd, want om sociale onrust te voorkomen mag alleen de gezondheidsdienst officiële informatie vrijgeven en die doet alleen mededelingen over bevestigde gevallen.