Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

PS laat verzet tegen Bart De Wever (N-VA) als informateur varen

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

Stuurt de koning volgende week N-VA-voorzitter Bart De Wever uit om een regering te vormen? De weerstand bij de andere partijen smelt weg. Tot zolang proberen informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen.

De twee informateurs Coens en Bouchez gingen vanmiddag langs bij de koning voor een tussenstand van hun werkzaamheden. Een geschreven rapport hadden ze niet mee, wel een ruiker bloemen voor de jarige koningin Mathilde. De bedoeling is dat ze voortwerken om te kijken of PS en N-VA samen een regering kunnen vormen.

Opvallend daarbij: de PS laat haar weerstand stilaan varen tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever als volgende ‘koninklijke gezant’, zo valt te horen in de entourage van voorzitter Magnette. Eerder zagen de Franstalige socialisten niet in wat de meerwaarde zou zijn om hem het veld in te sturen als informateur. Maar nu de paars-groene poging van Magnette mislukte en Bouchez de Vivaldi-coalitie niet van de grond kreeg, zijn er niet veel andere opties meer over, is de redenering. Of het moeten nieuwe verkiezingen zijn, en daar zit niemand op te wachten.

Erg van harte is het echter niet. Gisteren zaten de informateurs samen met De Wever en Magnette. Op communautair vlak bleek wel degelijk enige toenadering mogelijk tussen N-VA en PS, maar daar hangt MR volop aan de rem. Op socio-economisch vlak is het water wel nog erg diep, zo bleek nog maar eens. De N-VA wil dan de laagste pensioenen optrekken, net zoals de PS, maar over de manier waarop verschillen ze grondig van mening. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) liet er in elk geval geen twijfel over bestaan. “Ze doen alsof ze bereid zijn te praten, maar ze geven ons geen garanties”, zei hij op de RTBF-radio.

Terugkeer naar Vivaldi? 

Wel is het besef bij de PS gegroeid dat je de N-VA, nog steeds de grootste partij in Vlaanderen, niet zomaar overboord kan gooien. Zeker CD&V is daartoe niet bereid, maar ook de sp.a tekent verzet aan. De vraag is hoe ernstig de Franstalige socialisten de poging om N-VA te betrekken zullen nemen. Of zien ze het gewoon als een manier om De Wever er definitief af te rijden, om uiteindelijk terug te keren naar een Vivaldi-coalitie?

Blijft de vraag wat MR doet. Niet alleen ging Bouchez zelf voluit voor Vivaldi, hij heeft telkens gezegd dat zijn partij past voor elk communautair avontuur. Ook benadrukt hij de eenheid van de liberale familie. Alleen, de coalitie die nu voorligt zou naast PS, sp.a, N-VA en MR, ook de CD&V aan boord hijsen, maar niet de Vlaamse liberalen. Bij Open Vld schikken ze zich momenteel in een figurantenrol. De partij is intern verdeeld over de strategie en het mandaat van voorzitter Gwendolyn Rutten loopt stilaan af. Begin februari worden de voorzittersverkiezingen open verklaard. De informateurs hebben nog een week om meer duidelijkheid te verschaffen.