Trump kiest rechtse hardliner als ambassadeur in Israël – vergelijkt linkse joden met nazi-collaborateurs

David Friedman tijdens een bezoek van een Trumpdelegatie aan Jeruzalem © EPA

Donald Trump heeft advocaat David Friedman aangewezen als ambassadeur voor Israël. Friedman heeft linkse joden in de VS vergeleken met nazi-collaborateurs en hij heeft twijfels over de twee-staten-oplossing. Hij wil zich – ook controversieel – in Jeruzalem vestigen.

Deze benoeming moet nog wel door de Senaat bekrachtigd worden.

David Friedman, een zakenadvocaat gespecialiseerd in faillissementen, was tijdens de verkiezingscampagne een van de adviseurs van Donald Trump.

Hij wachtte niet om de Israëlpolitiek van zijn land op zijn kop te zetten.

In een mededeling van Trumps overgangsteam, meldt The New York Times, liet hij al meteen weten dat hij ernaar uitkeek om de post te bekleden “vanuit de VS-ambassade in Israëls eeuwige hoofdstad Jeruzalem”.

Dat was weliswaar wat vele Republikeinen tijdens het verkiezingsseizoen in het vooruitzicht hadden gesteld – dat de VS-ambassade van Tel Aviv zou verhuizen naar Jeruzalem – maar het blijft internationaal een controversiële stap en het druist in tegen de huidige politiek die door zowel Republikeinse als Democratische presidenten werd gehandhaafd: de hoofdstad zou moeten bepaald worden na onderhandelingen tussen Palestijnen en Israëli’s, in het kader van een breder vredesakkoord.

Afkeuring

Friedman, die nooit eerder een diplomatieke functie heeft uitgeoefend, heeft volgens de Times in het verleden landannexaties door Israël op de westelijke Jordaanoever verdedigd, en bouwactiviteiten voor nederzettingen ondersteund die door politiek Washington werden veroordeeld als onwettig en als een obstakel voor vredesgesprekken.

Op het bericht van de aanstelling van Friedman volgde onmiddellijk felle afkeuring van linkse joodse organisaties in de VS. “Als iemand die een leidende Amerikaanse vriend is geweest van de nederzettingbeweging, die de diplomatieke of inhoudelijke bagage mist … zou Friedman buiten beschouwing moeten zijn voor senatoren die zich afvragen wie de VS in Israël moet vertegenwoordigen”, aldus Jeremy Ben-Ami, een lobbyist voor een twee-staten-oplossing, die in The Washington Post wordt geciteerd.

In juni, schrijft dan weer The New York Times, vergeleek Friedman in een artikel voor de Israëlische website Arutz Sheva joods-Amerikaanse lobbyisten die een twee-staten-oplossing bepleiten met ‘kapo’s’, joden die met de nazi’s samenwerkten tijdens de holocaust.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content