Direct naar artikelinhoud
VRT

Rapport van VRT-bemiddelaar ook erg kritisch voor Peter Claes

Rapport van  VRT-bemiddelaar ook erg kritisch voor Peter Claes
Beeld Illias Teirlinck

Met een 24-urenstaking wil het VRT-personeel zijn onvrede tonen over het ontslag van CEO Paul Lembrechts. Dat alleen hij moet vertrekken na het aanslepende conflict aan de VRT-top zet veel kwaad bloed. Volgens informatie van deze krant is het bemiddelingsrapport dat Lembrechts mee de kop kostte ook een erg kritische evaluatie van de andere betrokkene, Peter Claes.

Wie volgende maandag op de VRT-zenders afstemt, houdt beter geen rekening met programmagidsen. Mogelijk zal er op de radio non-stop muziek te horen zijn, en zenden Eén, Canvas en Ketnet alleen alternatieve programma’s uit. Het sociaal overleg tussen vakbonden en directie om de precieze krijtlijnen uit te tekenen, moet nog plaatsvinden.

De vakbonden bij de VRT maakten hun voornemen om te gaan staken bekend na een woelig dagje aan de Reyerslaan. ’s Ochtends liep het bericht binnen dat de Vlaamse regering Paul Lembrechts, sinds 2016 CEO van de openbare omroep, opzijschuift. Lembrechts’ voorganger Leo Hellemans neemt ad interim weer over. Het nieuws stond in de media voor het intern werd gecommuniceerd. “Er werd niet eens de moeite genomen om het personeel persoonlijk te informeren”, zegt Wies Descheemaeker, secretaris van ACOD-VRT.

Uit protest stapte het VRT-personeel tijdens de middag massaal naar buiten, een zogenaamde ‘walk-out’. “Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering onze openbare omroep onthoofdt, net aan de start van de onderhandelingen van de beheersovereenkomst”, zegt Descheemaeker.

Het gevoel leeft sterk dat het hoofd van Lembrechts op het kapblok is beland omdat hij zich openlijk kantte tegen de besparingen die werden opgelegd. “Wie durft nu nog te beweren dat dit geen politieke inmenging is?” De datum van de staking is niet toevallig 27 januari. Dan heeft de nieuw samengestelde raad van bestuur zijn eerste bijeenkomst.

Wekenlange strijd

Het ontslag van Lembrechts komt er na een wekenlange strijd aan de top van de VRT. Eind november vroeg Lembrechts het ontslag van Peter Claes, de directeur Media en Productie. Lembrechts kreeg ook de steun van de andere directieleden. De raad van bestuur weigerde, onder impuls van voorzitter van Luc Van den Brande (CD&V), echter Claes te ontslaan en stelde eind december met Fabiaan Van Vrekhem nog een bemiddelaar aan.

Van Vrekhem gaf vorige woensdag zijn rapport af aan Van den Brande. Voor minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) was dat rapport het signaal om in te grijpen en tot het ontslag van Lembrechts over te gaan. Die zou “niet meer de geloofwaardigheid hebben om de openbare omroep te leiden”.

Dat Lembrechts de prijs betaalt voor het niet in de hand houden van het conflict aan de top, is niet onverwacht. Dat Peter Claes tot nader order aan boord blijft, is dat al wat meer. Volgens verschillende bronnen beschrijft het bemiddelingsrapport niet alleen het functioneren van Lembrechts, maar bevat het ook een vernietigende analyse van de manier van werken van Peter Claes. Dat alleen Lembrechts zijn ontslag kreeg, komt ook omdat de politieke steun voor de VRT-CEO al langer tanende was.

Opvallend is alleszins dat de raad van bestuur het eindrapport van Van Vrekhem niet gekregen heeft.

Leo Hellemans, in het verleden al VRT-CEO, moet als gedelegeerd bestuurder ad interim de rust nu doen terugkeren. Op vraag van de raad van bestuur zal hij op korte termijn een voorstel doen om het directiecollege coherent te laten functioneren. Dan moet ook duidelijk worden of daar nog plaats is voor Peter Claes. Die blijft voorlopig op non-actief.