Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jambon: ‘Belgische en Vlaamse hulp bij deportatie is een schandvlek in onze geschiedenis’

Kamerlid Michael Freilich, Vlaams minister-president Jan Jambon en Europees parlementslid Assita Kanko.Beeld BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft de deelname van de Belgische en Vlaamse autoriteiten aan de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog maandag ‘een schandvlek in onze geschiedenis’ genoemd. Morgen bezoekt Jambon het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, dat 75 jaar geleden bevrijd werd.

en

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Auschwitz mocht Vlaams minister-president Jan Jambon in Krakau een toespraak houden op een bijeenkomst van de European Jewish Association (EJA). Daar verwees Jambon naar de meer dan 25.000 mensen, voornamelijk Joden, die vanuit Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd en van wie er minder dan 5 procent het overleefd heeft. “Wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog mag nooit vergeten worden”, aldus Jambon.

De Vlaamse minister-president ging ook de moeilijke kwestie van de collaboratie niet uit de weg. “We mogen onze eigen rol niet vergeten. De Belgische en Vlaamse autoriteiten hebben gewillig meegewerkt aan de deportatie van en de moord op hun eigen burgers. Dat is een schandvlek in onze geschiedenis, een geschiedenis die we recht in de ogen moeten durven kijken”, klonk het.

Antisemitisme

Jambon hamerde verder op het belang van herinneringseducatie, ook omdat antisemitisme anno 2020 niet verdwenen is. “We leven in een tijd waarin leuzen waarvan ik hoopte dat we ze nooit meer zouden horen, plots opnieuw weerklinken in onze straten. Antisemitisme en andere vormen van haat worden weer gepredikt in Europa. In onze steden worden er zelfs opnieuw mensen vermoord omdat ze niet tot de juiste religie zouden behoren”, aldus Jambon, daarbij onder meer verwijzend naar de aanslag op het Joods museum in Brussel in mei 2014.

Jambon verwees naar de maatregelen die hij nam als voormalig vicepremier. “Ik heb erop toegezien dat de Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel het hoogste veiligheidsniveau van heel Europa kregen.” In zijn nieuwe functie als minister-president van Vlaanderen belooft Jambon er verder “alles aan te doen om ervoor te zorgen dat onze Joodse medeburgers zich bij ons veilig en thuis voelen, dat ze hun godsdienst in vrijheid kunnen uitoefenen, dat ze vrij kunnen zijn van antisemitisme, van haat en geweld.”

Ontmoeting met 100-jarige

In de marge van de bijeenkomst van de European Jewish Association had Jambon in Krakau ook een ontmoeting met de 100-jarige Poolse Maria Nowak. Op gevaar van haar eigen leven (en dat van haar familie) hielp zij in 1942 haar joodse schoolvriendin, Helena Goldstein, te ontsnappen aan het getto van Krakau en hielp haar onder te brengen bij vrienden. Nowak kreeg daarvoor de eretitel van ‘Righteous Among the Nations’, een eretitel die Israël uitreikt aan niet-Joden die hun leven hebben geriskeerd om Joden te redden van nazi-vervolging. 

Jambon bracht een bezoek aan een 100-jarige vrouw die Joden heeft helpen ontsnappen uit het concentratiekamp.Beeld BELGA