Gentse Feesten lokten 12 procent minder bezoekers

© fvv

De afgelopen editie van de Gentse Feesten lokte 12 pct minder bezoekers dan 2015. Daar zat de algemene terreurdreiging voor iets tussen, maar meer volk moet er eigenlijk niet zijn, zegt feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) op een evaluatie.

“Het waren zeer aangename Feesten”, zegt Christophe Peeters. “Alle Gentenaars zeiden me dat, ik heb dit jaar ook veel meer Gentenaars gezien. Je kon je ook veel vlotter bewegen.”

De Feesten verliepen ook incidentloos. “Als een grote dikke middelvinger tegen mensen die onze manier van leven en onze samenleving kapot willen maken, kan dat tellen. Ik denk dat Gent en de Gentenaars een statement gemaakt hebben naar de wereld.”

“Een van de veiligste en gezelligste ooit”

Ook politiewoordvoerder Manuel Gonzalez spreekt over ‘één van de veiligste en gezelligste Feesten ooit’. “Tot de voorlaatste avond was de sfeer heel gemoedelijk. Jammer genoeg was er die ene zware vechtpartij met gebruik van messen, maar dat was ook de enige zware vechtpartij die we gehad hebben.” Het aantal incidenten werd onder meer ook tot een minimum beperkt door de ‘onwaarschijnlijke steun’ van pleinorganisatoren en hun security/sfeerbeheerders.

Woordvoerder Gonzalez ervoer verder dat bezoekers begrip toonden voor de opgedreven veiligheidsmaatregelen. Voor de politie zelf waren de feesten een test om enkele reactieschema’s uit te proberen, met onder meer de oefening tijdens het vuurwerk en de gedeeltelijke ontruiming van de Korenmarkt omwille van een verdachte rugzaktoerist die een dealer bleek. Uit de politiecijfers bleek tot slot een forse daling van het aantal wildplassers, maar wel een stijging van het aantal verkeersovertredingen, onder meer door strengere controles op bewonersparkeren.

Minder afval

De Gentse Feesten werden maandagmorgen om 10 uur afgesloten op de Vlasmarkt, waar IVAGO de laatste feestvierders van straat borstelde. De afvalintercommunale haalde 12,8 pct minder afval op, vooral minder veegvuil en restafval, vooral omdat steeds meer pleinen overschakelen naar herbruikbare bekers. Er waren voorts ook amper klachten van nachtlawaai.

De Lijn vervoerde 300.000 reizigers tussen Flanders Expo en de feestzone en de speciale feestbussen.

Boomtown laat tot slot nog weten dat 30.000 bezoekers haar 57 concerten op vier podia beleefden. Het experiment met elektronisch betalen, leidde tot 10.000 verkochte BoomPassen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen