Direct naar artikelinhoud
Disney+

Disney+ pas deze zomer in België. Waarom zijn Belgen altijd het kneusje?

Disney+ pas deze zomer in België. Waarom zijn Belgen altijd het kneusje?
Beeld AFP

In a galaxy helemaal niet far far away kunnen Nederlanders als sinds 12 september een abonnement nemen op Disney+, de streamingdienst van Disney. Wij, Belgen, moeten nog wachten tot de zomer. Ziet het Huis met de Grote Oren ons niet graag?

Er leek goed nieuws verpakt te zitten in het persbericht van Disney. Het mediabedrijf kondigde aan dat het de uitrol van zijn streamingplatform zou vervroegen. De lancering in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland is momenteel gepland op 24 maart. Dat is een week vroeger dan aanvankelijk gepland. In België moeten we nog wachten tot deze zomer vooraleer we officieel kunnen meepraten over baby Yoda uit ‘The Mandalorian’.

We gaan er niet flauw over doen. Dat nieuws steekt een beetje extra omdat onze noorderburen als allereersten ter wereld al toegang kregen. De verklaring voor die strategie is veelzijdig. De meest voor de hand liggende reden is taal. Wanneer een internationale speler de Belgische markt op wil, moet dat meteen in drie landstalen. Een zware investering voor een markt met hoogstens enkele miljoenen klanten.

Nederland testland

Nederland is bovendien een interessante testmarkt. Nederlanders zijn veel grotere internetgebruikers dan Belgen. Het verschil in penetratie van breedbandinternet zegt voldoende. Nederland scoort 98 procent, België 84 procent volgens cijfers van Eurostat.

Disney liet ook weten dat het nog heel wat foutjes uit zijn platform heeft gehaald tijdens zijn testfase in Nederland. De reputatie- en economische schade door zulke kleine euvels bleef op die manier beperkt. Een platform als Disney+ is een ambitieuze onderneming op veel vlakken: van de technische werking tot de marketing en van de filmrechten tot de lokale vertaling.