Boeing 737 MAX niet meer in de lucht voor zomer

De vliegtuigbouwer Boeing kondigt dinsdag in een persbericht aan dat de 737 MAX-vliegtuigen, die twee dodelijke crashes veroorzaakten, aan de grond blijven tot ten minste ‘midden 2020’. Het aandeel daalde zo sterk na het nieuws dat het even geschorst werd.

‘We gaan er momenteel van uit dat de vliegtuigen weer zullen vliegen vanaf midden 2020’, staat in de mededeling. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt de 737 MAX-vliegtuigen nadat ze eind 2018 en in 2019 twee dodelijke crashes veroorzaakten, met in totaal 346 doden tot gevolg. De oorzaak lag bij een softwarefout.

Vorige week werd nog een nieuwe softwarefout ontdekt, waardoor de controle van de FAA vertraging oploopt. ‘Het is nu onze prioriteit om de 737 MAX veilig opnieuw in dienst te brengen en we zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken’, zegt Boeing in het persbericht. Het debacle kostte CEO Dennis Muilenburg al de kop en leidde tot monsterverliezen. Gisteren werd bekend dat de vliegtuigbouwer 10 miljard dollar wil lenen.

Het nieuws werd eerst gebracht door de Amerikaanse zakenzender CNBC, op basis van anonieme bronnen. Dat bericht duwde het Boeing-aandeel 5,5 procent lager, waarna het geschorst werd. Na de publicatie van de mededeling kon het weer verhandeld worden. Bij de sluiting van de beurs stond het iets hoger, op een verlies van 3,4 procent.

Meer