© Photo News

Natan opent eerste winkel in Parijs: favoriet van koningin Mathilde, maar in Franse hoofdstad is hij kleine Belg

Dries Van Noten, Maison Margiela, Essentiel, Scapa: het aantal Belgische modemerken met een eigen boetiek in Parijs is op de vingers van één hand te tellen. Aan dat exclusieve lijstje mag designer Edouard Vermeulen (62) nu de naam van Natan toevoegen. De favoriete kledingontwerper van koningin Mathilde heeft deze week zijn eerste winkel in de internationale modehoofdstad geopend. “Voor het prestige”, geeft hij toe.

Wim Dehandschutter

Vijftig vierkante meter. Kleiner dan de bewoonbare oppervlakte van een gemiddeld appartement. Neen, ruim is het niet, beseft Edouard Vermeulen. Maar hij heeft sinds maandag wel een eigen winkel in Parijs, mét de naam van Natan op de voorgevel. De opening is strategisch getimed in de Parijse modeweek voor de haute couture. (lees voort onder de foto)

© Photo News

“Voor mij is dit een belangrijk moment”, zegt Vermeulen zichtbaar trots. “Parijs is de internationale modehoofdstad. Ik krijg al geregeld Franse klanten over de vloer in mijn winkel in Brussel, maar het is beter om naar hen toe te komen. Zo kunnen we onze internationale afzetmarkt vergroten.” Natan had al zeven winkels: zes in ons land en sinds twee jaar een in Amsterdam.

Mooie buurt

Voor de liefhebbers: de achtste is geopend in Rue des Saints-Pères nummer 71 in Parijs, naast Scapa. “We zitten in een mooie buurt met toonaangevende, internationale labels. Wat verderop vind je Prada, Saint Laurent en Celine. Le Bon Marché (het oudste en ook chiqueste warenhuis van Parijs waar vandaag vooral dure kledij van designermerken wordt verkocht, nvdr.) is ook vlakbij. Het krioelt hier van de toeristen.” (lees voort onder de foto)

© Isopix

Volgens Vermeulen arriveert hij op het juiste moment in de lichtstad. “Parijs komt uit een moeilijke fase. De betogingen met de gele hesjes stortten de winkels, zelfs die van de luxemerken, in een crisis.” De gele hesjes komen sinds november 2018 elke zaterdag op straat om te betogen tegen besparingen van de Franse regering, juist op de drukste winkeldag van de week. In de woeligste periode sloten veel handelaars uit voorzorg en timmerden ze hun etalages dicht.

Hofleverancier

De baron mag dan wel de meest gedragen ontwerper van koningin Mathilde zijn, de hofleverancier beseft dat hij een risico neemt. Hij is de kleine Belg tussen Dior, Gucci en Vuitton en andere wereldspelers. “Ik geef me hier drie seizoenen. Als het dan niets geworden is, trek ik mijn conclusies. Of ik er mijn broek aan scheur? Kijk, ik ben al 37 jaar bezig. Ik heb altijd alles goed overdacht en heb nooit zotte investeringen gedaan.” (lees voort onder de foto)

© Photo News

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws