Bijna 1 op 10 wil op oudejaar nog beschonken rijden

© Photo News

De meeste Belgen nemen hun voorzorgen om niet te moeten rijden op oudejaarsnacht. Toch is bijna 8 procent van de Belgen van plan om zeven glazen alcohol of meer te drinken en toch nog achter het stuur te kruipen. Dat blijkt uit een enquête van het BIVV. 1 op 10 gelooft ook in ‘wondermiddeltjes’ om alcohol af te breken.

Volgens de enquête van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is de populairste voorzorgsmaatregel om thuis oudejaar te vieren, wat een op de drie plant te doen. Een kwart kiest een BOB. Die oplossing is vooral populair bij mensen onder de 34 (42 procent). Een op de zeven Belgen blijft dan weer slapen op hun feestlocatie. Nog eens een derde drinkt niet of zegt zeker te zijn onder de wettelijke alcohollimiet te zitten.

Van de ondervraagden die de auto nemen, zegt drie kwart niet te drinken of maximaal drie glazen naar binnen te slaan. Van de 8 procent die zegt zeven glazen of meer te drinken, zegt een deel dat ze dan nog kunnen rijden. BIVV-woordvoerder Stef Willems voegt hier wel aan toe dat niet gevraagd is in welke tijdsspanne die glazen geconsumeerd worden.

Wondermiddel

Zoals bekend breekt het menselijk lichaam gemiddeld 0,15 promille alcohol per uur af. Het BIVV wijst erop dat er geen enkele manier is om dat proces te versnellen. Toch denkt 10 procent van de ondervraagden (en 16 procent van de ondervraagden jonger dan 34) dat veel eten dat proces versnelt. 4 procent meent dat koffie helpt, terwijl dat net de werking van alcohol verlengt.

Het BIVV besluit uit de enquête - waarvoor het een representatief staal van 1.000 Belgen ondervroeg - dat de overgrote meerderheid van de Belgen het ‘zeer goed’ doet, zegt Willems. ‘We willen de anderen oproepen om, zoals de meeste bestuurders, ook hun voorzorgen te nemen als ze een glas willen drinken tijdens de feestdagen.’

Bij net geen kwart van de ongevallen (23 procent) op oudejaarsavond en Nieuwjaar is een chauffeur betrokken die onder invloed van alcohol reed. Tijdens een normaal weekend is dat 19 procent, en tijdens de kerstdagen 16 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen