Direct naar artikelinhoud
Honderden migranten zitten klaar om kanaal over te steken met rubberbootje. En soms lukt het nog ook
Migratie

Honderden migranten zitten klaar om kanaal over te steken met rubberbootje. En soms lukt het nog ook

Beeld Thomas Nolf

Voor het eerst zijn 6 migranten onderschept in De Panne nadat ze in een bootje de overtocht over het kanaal waagden. Volgens een bron van De Morgen haalden 8 reisgenoten de overkant wel. De Britse veiligheidsdiensten onderschepten vorig jaar 1.948 migranten die per boot het VK hadden bereikt. ‘Wie in Duinkerke zit, vraagt tips aan wie geslaagd is in de overtocht’, zegt Ashkan Mamaghani, een Iraniër die enkele jaren geleden zelf in Duinkerke zat.  

In De Panne, dicht bij de Franse grens, belde een migrant ’s ochtends aan bij een woning, kletsnat en onderkoeld. De politie startte een zoekactie naar de dertien anderen met wie hij op een bootje naar Engeland zat, maar door de mist kon de helikopter niet opstijgen. Ze vonden op het strand wel rugzakken en kledij van de vluchtelingen terug. De politie lokaliseerde ook het zinkende bootje op zee. 

Zes migranten van deze groep konden ze terugvinden, maar acht anderen niet. Bij de vermiste personen zouden ook twee minderjarigen zitten. Het parket vermoedt dat ze niet verdronken zijn, maar de kust hebben bereikt en via de duinen zijn weggevlucht. De migranten die wél werden teruggevonden, zaten op de bus richting Duinkerke. Het gaat om één Afghaan en vijf Iraniërs. Voor hun bootongeluk verbleven ze in Duinkerke, in de oude loodsen aan het voormalige vluchtelingenkamp. 

Koerdische migranten in Duinkerke.Beeld Thomas Nolf

“Net voor kerst woonden er daar in Duinkerke een honderdtal mensen, maar vorig weekend hebben we een vijfhonderdtal voedselbakjes uitgedeeld, dat geeft toch een indicatie”, zegt Sophie D’Hulster van vzw Humain, de regelmatig hulpgoederen en voedsel uitdelen in de geïmproviseerde kampen in de kuststreek. “Ze leven er in de ruïnes van die gebouwen, zonder sanitaire voorzieningen. Mensen vertelden hoe ze zich verschuilen in bunkers aan de kustlijn, tot een smokkelaar passeert met reddingsvesten en een bootje.”

In dat geïmproviseerd kamp in Duinkerke zeggen Iraanse migranten dat de acht spoorloze opvarenden niet in de duinen zijn gevlucht, maar in een tweede bootje zaten en intussen Engeland hebben bereikt.

Truck te duur

Gisteren zijn ook in Frankrijk een veertigtal migranten opgepakt die met een bootje naar Engeland probeerden te geraken. Dat het niet altijd goed afloopt, is intussen wel aangetoond. Afgelopen zomer spoelde het levenloze lichaam van Masoud Niknam aan in Zeebrugge. Ook hij was een Iraniër en had geprobeerd om vanuit Duinkerke met behulp van lege plastic flessen naar de overkant te zwemmen.   

Duinkerke en De PanneBeeld Thomas Nolf

Ashkan Mamaghani is een Iraniër die zelf in 2017 in Duinkerke zat, wanhopig om in Engeland te geraken. Hij was een succesvol handbalspeler, maar de verstikkende druk vanuit het regime deed hem vluchten. Nu woont en werkt hij wettelijk in ons land, maar hij heeft nog regelmatig contact met Iraanse migranten in Duinkerke. 

“Ik sprak er laatst die aan het wachten waren op de beste weersomstandigheden”, zegt Mamaghani. “Natuurlijk is het gevaarlijk. Maar voor veel Iraniërs zijn de meer conventionele routes via vrachtwagens te duur geworden, door de daling van de Iraanse munt.”

Een overtocht via vrachtwagen kost volgens Mamaghani 5.900 tot 15.300 euro, terwijl het via een bootje tussen 590 en 1.180 euro schommelt. Nu de grensbewaking zowel in Frankrijk als in Engeland is verstrengd, verkleint bovendien de hoop om via vrachtwagens Dover of Portsmouth te bereiken. Mamaghani slaagde er zelf ooit in om via een vrachtwagen Engeland te bereiken, maar daar waren zestien pogingen voor nodig.   

Politieagenten patrouilleren te paard in De Panne.Beeld Thomas Nolf

Mazen van het net

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, is in verband met de groep migranten in De Panne alvast een onderzoek gestart naar mensensmokkel. Mamaghani denkt dat het niet zeker is dat er passeurs mee gemoeid waren. 

“De meeste smokkelaars zijn Koerden en gespecialiseerd in de smokkel over de weg. Aan die bootjes is voor hen te weinig te verdienen. En ze kunnen er ook weinig meerwaarde bieden voor de migrant, want meer dan een reddingsvest en een boot hebben ze niet nodig. Wie in Duinkerke zit, vraagt tips aan wie geslaagd is in de overtocht.”

Enkele Koerdische migranten in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Duinkerke.Beeld Thomas Nolf

Hoe gevaarlijk het ook is om het Kanaal met zo’n bootje over te steken, het kan wel degelijk. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken konden de Britse veiligheidsdiensten vorig jaar in totaal 1.948 migranten intercepteren die per boot het Verenigd Koninkrijk hadden bereikt. Ongetwijfeld zijn er ook mensen die de overkant bereikten en door de mazen van het net glipten. De Fransen diensten konden er naar eigen zeggen 1.391 onderscheppen. Alleen nog maar de officiële cijfers uit Frankrijk en Engeland spreken dus van 9 migranten per dag die in 2019 op een bootje stapten.