Direct naar artikelinhoud
Oorlog bij VRT

Paul Lembrechts ontslagen als VRT-CEO op basis van cruciaal, maar geheimgehouden rapport

Paul Lembrechts zou ontslagen zijn na een kritisch rapport, maar dat krijgen weinigen te zien.Beeld Tim Dirven

Een rapport waaruit zou blijken dat Paul Lembrechts niet langer de juiste man op de juiste plaats was, gaf de Vlaamse regering het ultieme duwtje om over te gaan tot ontslag van de VRT-CEO. Alleen kreeg amper iemand dat mysterieuze document te zien. Vanuit politieke hoek wordt ondertussen de druk verhoogd om het bewuste rapport toch boven water te krijgen. 

“Paul Lembrechts heeft vandaag niet meer de geloofwaardigheid om de openbare omroep te leiden.” Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) liet er maandagmorgen weinig twijfel over bestaan waarom hij, samen met de Vlaamse regering, had beslist om de VRT-CEO aan de deur te zetten. Dalle kwam tot die conclusie na een ontmoeting een paar dagen eerder met Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. 

Die kwam de minister woensdagavond verslag doen van de bemiddelingspoging van Fabiaan Van Vrekhem. Die headhunter van de Accord-groep was een paar weken eerder het veld in gestuurd in een poging alsnog tot een compromis te komen in het hoogoplopende conflict tussen Lembrechts en zijn nummer twee, directeur media en productie Peter Claes. Van Vrekhem ging met de verschillende partijen praten en stelde een verslag op waarin hij het ontstaan van het conflict probeerde te duiden vanuit het functioneren van zowel Lembrechts als Claes.

Het document was voor Dalle en Van den Brande de bevestiging dat er ingegrepen moest worden. Van Vrekhem kwam immers niet alleen tot de conclusie dat het vertrouwen binnen het directiecomité volledig zoek was, volgens de lezing van Dalle en Van den Brande was dat vooral aan Lembrechts te wijten. Die had het conflict immers niet goed ‘gemanaged’. 

Maar is dat ook effectief wat er in het Accord-rapport staat? Verschillende bronnen wijzen erop dat Van den Brande en Dalle een wel heel eigen interpretatie van het document maken. Bij het functioneren van Lembrechts zouden door Van Vrekhem amper vraagtekens zijn geplaatst. Zijn analyse van het functioneren van Claes daarentegen is vernietigend. Geheel verwonderlijk is dat volgens de aanhangers van Claes niet. Van Vrekhem  was immers de headhunter die Lembrechts vier jaar geleden op de stoel van CEO parkeerde. Nu moeten concluderen dat hij de verkeerde man voor de job is, zou pijnlijk zijn. 

Meer aan de hand

De manier waarop het rapport van Van Vrekhem wordt behandeld, sterkt het vermoeden dat er meer aan de hand is. Zo kreeg de raad van bestuur, die nochtans opdracht gaf voor de bemiddelingsopdracht, maandagnamiddag amper feedback. Van Vrekhem gaf voor de bijeenkomst van de raad wel uitleg aan het remuneratiecomité van de VRT, waar naast Van den Brande enkel Dirk Sterckx en Nico Moyaert als raadsleden zetelen. Maar ook die laatste twee kregen het schriftelijke verslag van Van Vrekhems activiteiten niet te zien. 

Toen een aantal raadsleden vroegen om het in dit dossier cruciale document in te zien weigerde Van den Brande. Volgens de voorzitter is het verslag van Van Vrekhem een soort assessment waarin zowel over Lembrechts als Claes persoonlijke informatie staat die niet gedeeld kan worden. En dat is niet naar de zin van minstens een aantal raadsleden. Zij hebben het over een perfect geregisseerd politiek manoeuvre waarbij het rapport van Van Vrekhem dienst moet doen als stok om Lembrechts te slaan. 

Ondertussen wordt ook politiek de druk opgevoerd omtrent het cruciale document. Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) vraagt aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans om het rapport zo snel mogelijk op te vragen en ter beschikking te stellen van de parlementsleden. “Dat document ligt aan de basis van de beslissing van de Vlaamse regering om over te gaan tot het ontslag van CEO Paul Lembrechts”, zegt ze. “Maar toch kregen de leden van de raad van bestuur het niet te zien. Het gebrek aan transparantie doet op zijn minst vermoeden dat het hier gaat om een doelbewuste poging van de Vlaamse regering om de openbare omroep te verzwakken, net nu er cruciale onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst voor de deur staan.” 

V.l.n.r. voorzitter van de raad van bestuur van de VRT Luc Van den Brande, mediaminister Benjamin Dalle en interim-CEO Leo Hellemans. Het document van 'bemiddelaar' Van Vrekhem was voor Dalle en Van den Brande de bevestiging dat er ingegrepen moest worden.Beeld BELGA