Zuhal Demir afgeschilderd als terroriste op Turkse nieuwszender

Het Genkse Kamerlid Zuhal Demir werd door de Turkse nieuwszender A Haber afgeschilderd als een fan van de PKK, een Koerdische organisatie die wordt bestempeld als terreurgroep. Een fragment van ‘De Afspraak’ waarin Demir herhaaldelijk zegt geen sympathie te hebben voor de PKK, wordt door de Turkse zender helemaal verdraaid. “Ik word al bedreigd op sociale media”, zegt een boze Demir in Het Laatste Nieuws.

neac

Demir was maandag te gast in ‘De Afspraak’ om te praten over de bloedige aanslagen in Istanboel. Die werden opgeëist door TAK, een radicale splintergroep van de PKK. “Ik ben een pacifist en heb geen sympathie voor de PKK. Het is niet omdat je Koerdische roots hebt, dat je voor de PKK bent”, benadrukte Demir tot drie keer toe.

Daarna schoof presentator Bart Schols haar een oude foto onder de neus. Op de foto is te zien hoe Demir speecht met op de achtergrond een PKK-vlag en een poster van partijleider Abdullah Öcalan. “Ik ging samen met partijgenoot Koen Kennis als lokaal politicus spreken voor een Koerdische vereniging, over Antwerpse dossiers. Dat wil niet zeggen dat we achter die symbolen staan. Integendeel. Geweld is nooit een oplossing voor een probleem”, antwoordde Demir rustig.

De kous leek daarmee af, totdat de Turkse nieuwszender A Haber het fragment oppikte. De grote nieuwszender is onderdeel van een mediagroep die tot voor kort geleid werd door de schoonzoon van president Erdogan, die het ondertussen tot minister heeft geschopt. De zender vatte het fragment samen als “Belgisch-Turkse volksvertegenwoordiger prijst de PKK.”

Eerst worden beelden getoond van het Europees Parlement. “Velen van deze mensen zijn volksvertegenwoordigers, maar hun enige taak is de terroristische organisatie PKK steunen. Eén van hen is volksvertegenwoordiger in België: Zuhal Demir”, klinkt het. Al meteen wordt er foute informatie gegeven, want Demir zetelt helemaal niet in het Europees Parlement.

Vervolgens worden de beelden van ‘De Afspraak’ getoond. Er wordt verteld hoe Demir eerst zegt geen sympathie te hebben voor de PKK, maar dat wel te zien is hoe ze deelneemt aan acties van de terreurorganisatie. Volgens de voice-over zou ze later in het gesprek nog vol lof spreken over de PKK.

Demir denkt dat Turkije haar wil intimideren. “Vandaag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in enkele kranten dat hij maatregelen zal nemen tegen landgenoten in het buitenland die PKK-gezind zijn, zoals bijvoorbeeld het afnemen van de nationaliteit. Wel, dat Turkse paspoort mogen ze hebben. Ik ben geen voorstander van de dubbele nationaliteit. Maar dat aanzetten tot haat is onaanvaardbaar. Veel Vlamingen met Turkse roots kijken naar die zender en op sociale media word ik nu al bedreigd”, vertelt ze.

Partijgenoot en Kamervoorzitter Sigfried Bracke liet al weten dat hij het incident met de ambassadeur van Turkije zal bespreken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER