Direct naar artikelinhoud
Impasse bij VRT

Minister Dalle ontsloeg VRT-CEO, maar kreeg cruciaal rapport zelf niet

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).Beeld BELGA

Het bemiddelingsrapport dat mee aan de basis lag van het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts wordt - voorlopig - niet openbaar gemaakt.  De Vlaamse regering ontsloeg Lembrechts zonder dat mediaminister Benjamin Dalle een kopie in bezit heeft, zo vernam deze krant. 

Het was Vlaams parlementslid Katia Segers (SP.A) die aan de parlementsvoorzitter inzage in het document vroeg. Het rapport opgesteld door bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem werpt niet alleen een licht op het functioneren van Lembrechts, maar bevat ook informatie over de manier van werken van Peter Claes, de nummer twee aan de Reyerslaan. Hoewel het dus om cruciale informatie gaat kregen ook de leden van de raad van bestuur het document maandag niet te zien. 

Impasse bij de VRT

Een rapport gaf de Vlaamse regering het ultieme duwtje om over te gaan tot ontslag van de VRT-CEO. Alleen kreeg amper iemand dat mysterieuze document te zien.

Opnieuw komt Leo Hellemans ‘zijn’ VRT op een cruciaal moment depanneren

Minister Dalle laat nu aan parlementsvoorzitter Homans weten dat hij het rapport zelf niet in zijn bezit  heeft en het dus ook niet openbaar kan maken. “Ik heb de persoonlijke nota van de bemiddelaar aan de voorzitter van de raad van bestuur waarin verslag zou gegeven zijn over de bemiddelingsopdracht niet en kan hem u dan ook niet overhandigen”, schrijft hij. Volgens de minister zou het document bovendien informatie bevatten over het persoonlijke functioneren van zowel Lembrechts als Claes, waardoor het niet opportuun is het breed te verspreiden. Hoewel het in het document dus wel over het functioneren van de CEO gaat, benadrukt Dalle in zijn antwoord aan Homans dat het bewuste rapport niet aan de basis van het ontslag van Lembrechts ligt.  “Gelet op de motivatie van de Vlaamse regering voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de gedelegeerde bestuurder, kan ik u meegeven dat dergelijke informatie geen impact heeft op de besluitvorming hieromtrent”, klinkt het in de mail.

Dalle stuurde Homans ook een korte mail van Van Vrekhem door. Daarin laat die weten dat hij in gesprek is getreden met alle betrokkenen en relevante stakeholders om na te gaan in welke mate het vertrouwen tussen de betrokken leden van het directiecollege kon worden hersteld. “Alle gesprekken zijn ondertussen afgerond en wij moeten U melden dat wij geen mogelijkheid zien om het vertrouwen te herstellen”, besluit Van Vrekhem. 

Katia Segers heeft het in een reactie over een ontstellende gang van zaken. “Wanneer dit document, waarin het functioneren van de VRT-directie tegen het licht wordt gehouden, niet aan de basis lag om de CEO te ontslaan dan vraag ik me af op welke grond Paul Lembrechts dan wel aan de deur is gezet.” 

Volgens Elisabeth Meuleman (Groen) is er sprake van een “politieke afrekening”. Dat zei Meuleman deze ochtend op Radio 1. “We hebben bijzonder veel vragen bij het ontslag van Lembrechts. Tot op heden was er geen indicatie dat hij zijn werk niet goed deed. Zijn ontslag kwam dan ook als een enorme verrassing. Hij schaarde zich heel hard achter het personeel en het bedrijf, en heeft zich heel hard verzet tegen de besparingen.” Volgens Meuleman past zijn ontslag “binnen een trend waarin men steeds meer wil besparen en de VRT wil beknotten”. Nog volgens het Groen-Vlaams Parlementslid maken besparingen een goede werking onmogelijk.

Wilfried Vandaele (N-VA) vindt dat “een vreemde conclusie”. “Als het niet meer botert tussen de raad van bestuur en een CEO, dan is in alle gevallen het eindresultaat dat de samenwerking wordt beëindigd. Wat minister Dalle hier beslist heeft, is vrij logisch”, aldus de fractieleider van N-VA. Volgens Vandaele volgde de voltallige raad van bestuur Lembrechts niet toen hij voorstelde om Peter Claes, de nummer twee van de VRT, te ontslaan. “Dan heeft de regering beslist om de samenwerking stop te zetten. Het is de rol van de Vlaamse regering om een CEO te benoemen en te ontslaan, niet die van de raad van bestuur, laat staan het parlement.” Vandaele zei ook nog dat het ontslag “niets te maken heeft met een politieke afrekening maar met een conflict tussen personen”.

Ondertussen laat ook het VRT-personeel van zich horen. Het personeelsfront heeft het over een vertrouwensbreuk met voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande. Ze stellen zich ook ernstige vragen bij een Raad van Bestuur die een dergelijke gang van zaken tolereert. “We eisen dat de voorzitter het rapport integraal deelt met CEO Leo Hellemans, minister Dalle, de Raad van Bestuur én een vertrouwenspersoon van het Personeelsfront. De situatie is te ernstig voor politieke spelletjes, spelletjes waarvan de VRT-medewerkers intussen hun buik meer dan vol hebben”, klinkt het.

Deze namiddag vindt er in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over het ontslag van Lembrechts plaats. Op Twitter meldt minister Dalle dat hij “tekst en uitleg zal geven over de beslissing van de Vlaamse Regering”.