Bart De Wever mag mogelijk volgende week de fakkel overnemen van informateurs Coens en Bouchez. © BELGA

Pessimisme troef over mogelijk informateurschap Bart De Wever: “Het lijkt zinloos”

Wanneer de informateurs dinsdag hun opdracht teruggeven aan de koning, wacht N-VA-voorzitter Bart De Wever naar alle waarschijnlijkheid de taak om het zelf te proberen. Het is de eis die CD&V de hele tijd is blijven stellen en waarvoor de andere partijen nu eindelijk overstag lijken te gaan. Al zien ze er het nut niet van in. “Denkt CD&V nu echt dat Bart De Wever de schuld op zich zal nemen als het niet lukt?”

Hannes Cattebeke

Officieel hebben Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hun conclusie nog niet gemaakt. “De informateurs blijven de komende dagen pogingen doen om PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen”, klinkt het in hun omgeving. Daarna zal de koning moeten beslissen of er voldoende stof is om Bart De Wever informateur te maken.

CD&V wil koste wat het kost de perceptie vermijden dat de N-VA-voorzitter enkel een rondje zal rijden omdat hij dan toch op zijn minst aan zet is geweest, waarop CD&V alsnog de richting van een Vivaldi-coalitie kan inslaan. En ook De Wever wil de opdracht ernstig nemen. Om dat te onderstrepen, houden ze bij N-VA sinds kort de lippen op elkaar.

Lijkt zinloos

Tegelijk was op de N-VA-nieuwjaarsreceptie vorige week geen enkele militant te vinden die er een cent op durfde te verwedden dat zijn partij ook echt deel zou uitmaken van de volgende federale regering. Met PS, de enige partij die incontournable is voor een federale regering, is de kloof gewoon te groot. Ook uit de meest recente gesprekken tussen PS en N-VA komt geen enkel positief signaal. “Het lijkt zinloos. Wij weten niet wat daaraan zou veranderen als De Wever zelf informateur wordt”, klinkt het bij PS.

Alleen heeft PS-voorzitter Paul Magnette de laatste week wel gemerkt dat bij de liberalen en sp.a de tegenstand tegen De Wever als informateur fel is afgezwakt. “Begin december was dat draagvlak er niet. Dus als het nodig is, moeten we dat maar zo snel mogelijk doen.”

Wie neemt schuld op zich?

De Wever zal zeker zijn tijd willen nemen. “Als hem te weinig tijd zou worden gegund, zou hij bij een mislukking achteraf nog altijd kunnen zeggen dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Dat zou CD&V niet veel verder helpen.”

De vraag blijft echter wat De Wever concreet zal doen met die tijd? Alles is de voorbije acht maanden al meer dan een keer gezegd. Nog eens wekenlang gesprekken organiseren komt dus weinig geloofwaardig over. “Hij zou, net zoals zijn voorgangers, een nieuwe nota kunnen schrijven”, zegt Sinardet. “Sowieso is het als informateur iets gemakkelijker om de beeldvorming naar je hand te zetten. Dus als hij het een beetje behendig doet, zal hij de verantwoordelijkheid voor een mislukking elders kunnen leggen.”

Het einde van zijn opdracht ligt volgens de partijen die mikken op een Vivaldi-coalitie al min of meer vast. “De Wever zal concluderen dat PS, en bij uitbreiding de andere Franstalige partijen, niet met hem in een regering willen”, zegt een liberaal regeringslid. “En hij zal CD&V en Open Vld openlijk vragen of zij wel bereid zijn om te dansen naar de pijpen van PS. Of denkt CD&V nu echt dat De Wever de schuld op zich zal nemen?”