Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Dalle in verweer over ontslag VRT-baas; ‘Lembrechts krijgt ontslagvergoeding van 130.000 euro’

Minister van media Benjamin Dalle (CD&V).Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering ontsloeg VRT-CEO Paul Lembrechts zonder dat mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) een kopie van het cruciale bemiddelingsrapport in zijn bezit had, zo vernam deze krant. De oppositie spreekt over een ‘politieke afrekening’. Herlees hier het actualiteitsdebat over het ontslag van Lembrechts in het Vlaams Parlement.

Wil u mee zijn met al het nieuws? Download nu de app van De Morgen.

Waarover ging het debat vandaag?

-Het rapport van bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem waaruit zou blijken dat Paul Lembrechts niet langer de juiste man op de juiste plaats was

-De rol van de raad van bestuur van de VRT, en hun geloofwaardigheid

-De ontslagvergoeding van Paul Lembrechts

Live

  1. Einde liveblog

    De vergadering is hervat, maar het luik over de VRT is afgerond. Daarmee beëindigen we dit liveblog.

  2. Vergadering geschorst

    Alle fracties hebben het woord gekregen, de vergadering wordt een kwartier geschorst.

  3. Dalle: 'Lembrechts krijgt zes maanden ontslagvergoeding'

    Paul Lembrechts zal een ontslagvergoeding krijgen ter waarde van zes maanden loon, zegt minister Dalle. Volgens het jaarverslag van de omroep bedroeg zijn jaarloon 259.058,83 euro bruto in 2018. 

    Verschillende parlementsleden suggereerden woensdag dat Lembrechts zelf op zijn ontslag zou hebben aangestuurd om de vergoeding op te strijken. Onder meer Klaas Slootmans van Vlaams Belang en Karin Brouwers van CD&V vroegen de minister om duidelijkheid over die premie. Dalle gaf daarop het bedrag vrij.

  4. Regeerakkoord

    Vandaele weerlegt de aanklacht van de oppositie die beweert dat de Vlaamse regering de VRT kapot wil besparen. "Uit het regeerakkoord blijkt duidelijk dat wij wel degelijk voorstander zijn van een sterke VRT."

    Beeld BELGA
  5. Logische beslissing

    Wilfried Vandaele vindt de verhalen over politisering absurd. "Minister Dalle heeft met het ontslag van Lembrechts een logische beslissing genomen." 

  6. Directiecomité

    Klaas Slootmans (Vlaams Belang) vindt dat in de nasleep van het ontslag van Lembrechts ook de resterende vier directeurs, die zich achter hem schaarden, moeten opstappen. 

  7. Ontslag voorzitter?

    Katia Segers (sp.a) vraagt aan minister Dalle of hij vindt dat Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, na deze episode aan kan blijven.

  8. Politieke beslissing

    Tine Van den Brande (Groen) wijst er op dat Paul Lembrechts wel degelijk een oplossing had voor het conflict binnen het directiecomité: het ontslag van Peter Claes. Het lijkt alsof u een puur politieke beslissing er hebt door geduwd. Met het ontslag van Lembrechts is een kritische stem monddood gemaakt.

  9. Verifiëren

    Minister Dalle trekt de steun van het VRT-personeel voor de ontslagen CEO in twijfel. Ik hoor dat het volledige personeel zich achter Lembrechts schaart. Ik heb dat niet kunnen verifiëren. Ik zou oppassen met dat soort uitspraken.

  10. Goede resultaten

    Ook Björn Rzoska (Groen) blijft zich afvragen op welke grond Paul Lembrechts is ontslagen. Hij wijst minister Dalle op de goede resultaten van de VRT en het vertrouwen dat Lembrechts genoot van de rest van het directiecomité.

    Beeld Photo News
  11. Zwak dossier

    Dalle leest de integrale motivering voor het ontslag van CEO Paul Lembrechts. Het feit dat hij met een te zwak dossier naar de raad van bestuur is gestapt om daar het ontslag van Peter Claes – directeur media en productie – te vragen wordt hem zwaar aangewreven. Dat heeft zijn gezag en zijn autoriteit aangetast. Dat Lembrechts daarna niet met constructieve voorstellen kwam om het conflict op te lossen was nefast voor het imago en de slagkracht van de VRT.

    Beeld ID
  12. Luis in de pels

     Segers stelt dat Lembrechts de luis in de pels was van de Vlaamse regering. Dat is de reden waarom hij is ontslagen. Lembrechts weigerde mee te werken in uw verrottingsstrategie daarom moest hij weg.

  13. Verrottingsstrategie

    Katia Segers (sp.a):  Dit dossier is een toonbeeld van slecht bestuur. Ik noem dit een verrottingsstrategie. Wij vinden het onbehoorlijk dat u een beslissing neemt op basis van een toelichting van de voorzitter van de Raad van Bestuur en niet op basis van het document zelf. Wij vragen nog eens om het bemiddelingsdossier te mogen zien.


    Beeld BELGA
  14. Persoonlijke informatie

    Mediaminister Dalle wijst er op dat de nota persoonlijke informatie bevat over de leden van het directiecomité. Het zou onkies zijn die te delen. Ik heb me heel erg geërgerd aan de manier waarop bepaalde zaken de voorbije weken in de media zijn uitgesmeerd.

  15. Irrelevant

    Minister Dalle neemt het woord. Hij noemt de nota van bemiddelaar Van Vrekhem totaal irrelevant. Lembrechts is er niet in geslaagd het vertrouwen binnen het directiecomité te herstellen. Dat is de reden waarom hij ontslagen is.

    Beeld Tim Dirven
  16. Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws

    Download nu de gratis nieuwsapp van De Morgen en blijf op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

    Beeld DM
  17. Over welk rapport gaat het?

    Een rapport waaruit zou blijken dat Paul Lembrechts niet langer de juiste man op de juiste plaats was, gaf de Vlaamse regering het ultieme duwtje om over te gaan tot ontslag van de VRT-CEO. 

    Het rapport is opgesteld door Fabiaan Van Vrekhem. Die headhunter van de Accord-groep moest een compromis zoeken in het hoogoplopende conflict tussen Lembrechts en zijn nummer twee, directeur media en productie bij VRT Peter Claes. Van Vrekhem ging met de verschillende partijen praten en stelde een verslag op waarin hij het ontstaan van het conflict probeerde te duiden vanuit het functioneren van zowel Lembrechts als Claes.

    Alleen kreeg amper iemand dat mysterieuze document te zien. Vanuit politieke hoek wordt ondertussen de druk verhoogd om het bewuste rapport toch boven water te krijgen. 

  18. ‘Politieke afrekening’

    Volgens Elisabeth Meuleman (Groen) is er sprake van een politieke afrekeningWe hebben bijzonder veel vragen bij het ontslag van Lembrechts. Tot op heden was er geen indicatie dat hij zijn werk niet goed deed, zei het parlementslid op Radio 1.

    Volgens Meuleman past zijn ontslag binnen een trend waarin men steeds meer wil besparen en de VRT wil beknotten

    Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.Beeld BELGA
  19. Bemiddelingsrapport

    Het bemiddelingsrapport dat mee aan de basis lag van het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts wordt – voorlopig – niet openbaar gemaakt. De Vlaamse regering ontsloeg Lembrechts zonder dat mediaminister Benjamin Dalle een kopie in bezit heeft, zo vernam deze krant. 

  20. Hoe de open oorlog bij VRT losbarstte

    Het ontslag van CEO Paul Lembrechts is het resultaat van een nooit geziene machtsstrijd aan de top van de VRT. Peter Claes, de nummer twee in rang aan de Reyerslaan, lag op ramkoers met nummer één Lembrechts en een aantal leden van het directiecomité. 

    Lees nu: Open oorlog bij de VRT: vertrouwensbreuk aan de top is ‘absoluut en onherstelbaar’

    De VRT-directieleden verweten hun collega Peter Claes heel wat de afgelopen weken: een dubbele agenda, achtergehouden contacten met DPG Media en heimelijk gelobby bij de N-VA. Moeilijk hard te maken, maar de beschuldigingen gaven aan hoe diep het wantrouwen gegroeid was.

    De kop van Lembrechts moest rollen. De Vlaamse regering schoof haar CEO maandag opzij nadat de ultieme verzoeningspoging mislukte. Leo Hellemans, soldaat van vele oorlogen, moet als CEO ad interim het puin komen ruimen.