Direct naar artikelinhoud
Israël

Ziedende Macron stuurt Israëlische agenten weg uit kerk in Jeruzalem: ‘Buiten!’

Frans President Emmanuel Macron eist dat de Israëlische politie de Sint-Annakerk in Jerusalem verlatenBeeld AFP

In zijn beste Engels heeft de Franse president Emmanuel Macron geëist dat de Israëlische politie de Sint-Annakerk in Jeruzalem verlaten. “Respecteer de regels zoals ze al eeuwen bestaan.” Het is bijna copy-paste een voorval met voormalig Frans president Jacques Chirac in 1996. 

“Niemand moet provoceren, niemand!” roept Macron tegen enkele Israëlische agenten in de deuropening van de Sint-Annakerk. “We blijven kalm!” Als er iemand niet kalm is, lijkt het nochtans de Franse president zelf te zijn. Macron is samen met andere wereldleiders in Jeruzalem naar aanleiding van de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz. Hij bedankt de agenten voor hun begeleiding tijdens de wandeling door het oude stadscentrum, maar nu moeten ze buiten blijven. Hij wijst iemand letterlijk de deur. “Buiten! Sorry, we kennen de regels. (...) Alsjeblieft, respecteer de regels zoals ze al eeuwen bestaan. Ik ga die niet veranderen.”

Twitter bericht wordt geladen...

De 12e-eeuwse Sint-Anna-kerk is in 1856 door de Ottomanen aan Frankrijk geschonken. De Fransen beschouwen het als hun territorium. Met zijn uithaal treedt Macron in de voetsporen van voormalig Frans president Jacques Chirac, die bij een bezoek in 1996 evenzeer eiste dat de Israëlische beveiligingsagenten vertrokken. “Wat willen jullie? Dat ik weer naar mijn vliegtuig ga en naar Frankrijk terugkeer? Is dat wat je wil?” zei Chirac toen, die het net als Macron over provocaties had. Chirac is recent, in december 2019, overleden.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder vandaag had Macron een gezamenlijk perscontact met zijn Israëlische collega Reuven Rivlin, waarin hij het bestaan van de staat Israël verdedigde en opnieuw een gelijkstelling maakte van sommige vormen van antizionisme met antisemitisme. “Antizionisme is antisemitisme, wanneer het gaat om de negatie van het bestaan van Israël als staat. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk zou zijn meningsverschillen te hebben, deze of andere daad van de Israëlische regering te bekritiseren, maar de negatie van zijn bestaan komt tegenwoordig neer op een vorm van hedendaags antisemitisme.”

“In talrijke landen, en dat geldt ook voor Frankrijk, grijpt de donkere schaduw van het antisemitisme om zich heen, duikt het weer op (...) en betreft het niet alleen de Joden maar ook ons gemeenschappelijk lot”, voegde Macron eraan toe.