Derde minder dienstenchequebedrijven in België

Tussen 2015 en 2019 is het aantal dienstenchequebedrijven in België met 34 procent gedaald. Het afgelopen jaar waren er nog 1.282 actief.

Dat staat in een antwoord van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Tom Ongena (Open VLD).

Het aantal bedrijven daalde het sterkst in Wallonië en Brussel. Met 51 procent gaat het dus om een halvering op enkele jaren tijd. In Vlaanderen lag de daling op 16 procent. Volgens de minister is de daling grotendeels te wijten aan de consolidatie van de markt. Het gaat dan om fusies of overnames.

Tegelijk daalde ook het aantal faillissementen van dienstenchequebedrijven. Het ging van 28 ondernemingen per jaar in 2016, naar 22 in 2017, 13 in 2018 en ten slotte 7 in 2019.

Analyse

Vlaams parlementslid Tom Ongena wijst wel op de moeilijke situatie binnen dienstenchequebedrijven. ‘De winstmarges zijn zeer klein geworden, wat het risico op faillissementen groter maakt. Dat zou slecht nieuws zijn voor de werknemers én de meer dan 750.000 Vlamingen die een beroep doen op poets- en andere hulp’, zegt hij.

Bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) is zich bewust van de uitdagingen in de sector en maakt er werk van. ‘De administratie is gestart met een onderzoek naar de rendabiliteit van de ondernemingen en wat de schaalgrootte daarin betekent’, klinkt het. Met de analyse, die dit voorjaar klaar moet zijn, zal de minister de eventuele problemen identificeren en aanpakken.

Meer